Често се питамо које уље је најприкладније за употребу у кухињи када је у питању пржење, начин кувања који није претерано здрав, али је изузетно укусан.
Одговор долази директно од научника и не оставља места сумњи: најбоље уље за пржење, супротно клишеима, јесте маслиново уље.
У ствари, маслиново уље је биљна маст са веома високом тачком дима (око 240°) која је добра за лагано и тешко пржење.
Истраживање под називом „Праћење карактеристика квалитета и стабилности и састава масних киселина рафинисаних маслинових уља и уља из семенки током вишекратног пржења у тигању и дубоког пржења“ анализирало је понашање различитих уља и показало да је маслиново уље најбоље за ову врсту кувања.
Разлог је врло једноставан: маслиново уље боље подноси високе температуре које се достижу током пржења, што омогућава здравију припрему хране.
Научници су објаснили како различита уља, која поседују вишеструка физичка, хемијска и нутритивна својства, реагују на различите начине када се загреју и понекад то може довести до стварања нових једињења штетних по људско здравље.
Штавише, нова једињења добијена лож-уљем способна су да драстично смање нутритивну вредност хране.
Циљ спроведеног истраживања је стога био да се открије које уље је успело да задржи своја својства готово нетакнута чак и на високим температурама и после вишекратне употребе.
Испитана су четири различита уља:
- маслиново уље
- кукурузно уље
- сојино уље
- сунцокретово уље
Сва уља су загрејана на веома високим температурама (160°-180°) и поново коришћена десетак пута. Овај тест је показао да једино уље које може да одржи висок квалитет чак и под овим условима јесте маслиново, које је показало већу стабилност и отпорност на топлоту и оксидативно пропадање. Остала уља имала су лошије резултате, посебно сунцокретово, које се показало најнепогоднијим за пржење.
Преузмите андроид апликацију.