Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате која је намирница најбоља за мозак?

Благи губитак памћења је нормална последица старења. Мозак, као и кожа, али и сви други органи, стари. Можда ћете се изненадити када одједном у четрдесетим годинама не можете да се сетите неких детаља.
Фото: Pixabay/holdentrils

Али не плашите се, то је нормално. У ствари, наше памћење је најбоље у нашим двадесетим, а након тога полако опада. Обично људи у раним четрдесетим примећују прве промене у сећању.

Добра вест је да се старење мозга може одложити променама у исхрани.

Најважнија промена коју можете учинити?

Укључите хранљиве материје као што су омега-3 масне киселине у своју исхрану. Омега-3 масне киселине – хранљива материја неопходна за дуг живот.

Омега-3 масне киселине су најбољи хранљиви састојци за здравље мозга, због чега је масна риба најбоља храна за спречавање губитка памћења. Лосос, скуша, туњевина и харинга имају највише омега-3 масних киселина међу природним намирницама. Управо због тога стручњаци предлажу да их укључите у своју исхрану за боље здравље мозга.

Масна риба и мозак

Да, масна риба је најбоља храна за спречавање губитка памћења због омега-3 масних киселина. Међутим, предности омега-3 масних киселина не престају само са мозгом. Управо ове врсте масти повезују се са смањењем ризика од срчаних обољења, помажу у одржавању нивоа триглицерида (масти у крви) и могу да смање симптоме артритиса.

Дакле, како омега-3 масне киселине помажу у спречавању губитка памћења?

У ствари, ваш мозак садржи много масних ћелија, а многе од њих су направљене управо од омега-3 масних киселина, што значи да помажу у одржавању мозга изградњом ћелија, што је кључно за когнитивно здравље, памћење и мозак у целини.

Са старењем последично долази и до смањења функција мозга, али су бројне студије показале да већи унос омега 3 масних киселина смањује ризик од Алцхајмерове болести, одржава способности памћења и концентрације на завидном нивоу.

Такође, студије су показале да труднице које узимају омега 3 капсуле на такав начин помажу развоју мозга своје бебе, што за последицу има вишу интелигенцију, али и смањење ризика од појаве аутизма и церебралне парализе код њихове деце.

Nikada ne bi trebalo da jedete ovih 6 namirnica za večeru

Преузмите андроид апликацију.