Početna > Život i stil
Život i stil

Da li znate koja je druga najprljavija površina u kuhinji?

Kada ste poslednji put temeljno oprali sudoper?
Foto: Pixabay/fede13

Ako ne možete da se setite, možda je vreme da koristite naše trikove za čišćenje jednog od najvažnijih delova vaše kuhinje.

Sudoper je druga najprljavija površina vaše kuhinje, odmah iza sunđera za pranje sudova.

To je zato što se bakterije najviše umnožavaju u vlažnom okruženju koje nastaje kada perete sudove i „žive” na sunđeru sa svim sitnim česticama hrane koje niste dobro oprali nakon pranja.

Ako na sudoper stavite sirovo meso puno bakterija ili neoprano voće i povrće iz prodavnice, odmah nakon kuvanja/spremanja ovih namirnica očistite sudoper i ne čekajte na njegovo temeljno čišćenje za vikend.

Možete koristiti belo sirće ili razblaženo izbeljivač za dezinfekciju sudopera, pazeći da ne koristite izbeljivač na bilo kojoj površini koja bi mogla doći u kontakt sa hranom koju ćete jesti.

Ne zaboravite da temeljno isperite sudoper nakon čišćenja izbeljivačem.

Poslednji korak ka besprekorno čistom sudoperu je dezinfekcija odvoda. Ovo treba raditi otprilike jednom mesečno i uključiti u čišćenje sve predmete koji se nalaze u sudoperu, kao što je štitnik za odvod koji sakuplja ostatke.

Da biste sve dobro očistili, jednu kašičicu izbeljivača pomešanog sa jednim litrom vode sipajte u odvod, uz standardno nedeljno čišćenje.

Kako da jeftino i brzo odčepite odvode

Preuzmite android aplikaciju.