Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате како су кроасани стигли у Француску?

Данас су кроасани симбол француске кухиње и обожавају се широм света, међутим, мало људи зна да заправо потичу из Аустрије и да су инспирисани аустријским кипферл тестом.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Кроасани су путерасто, хрскаво тесто. Модерни кроасан развили су француски пекари у 19. и почетком 20. века, а постоји много теорија и дебата о његовом пореклу и настанку. Француски пекари који су развили модерни кроасан били су инспирисани аустријским тестом у облику полумесеца који се зове кипферл.

Реч кроасан такође потиче од овог облика полумесеца.

Кипферл се прави и једе у Аустрији стотинама година, од 13. века. Кипферл се прави од разних врста теста и долази у слатким и сланим верзијама. Данас, ако наручите кипферл, највероватније ћете добити колачић.

Једна легенда каже да су аустријски пекари створили кипферл како би прославили пораз Османског царства у бици код Беча 1683. године – инспирисани обликом полумесеца на османској застави.

Још једна легенда је такође повезана са његовим доласком у Француску, која каже да су кроасани дошли у Француску са Маријом Антоанетом, доносећи дашак свог аустријског одгоја на двор краља Луја XVI.

Међутим, не постоје прави историјски докази ни за једну од ових прича.

Како су кроасани стигли у Француску?

Кроасани су почели да се појављују у Француској крајем 17. века, иако нису стекли широку популарност све до 19. века.

Крајем 1830-их, аустријски официр Август Цанг отворио је бечку пекару (Boulangerie Viennoise) у Паризу.

Пекара је служила бечке специјалитете, укључујући кипферл. Брзо је постао популаран и инспирисао друге француске пекаре. Кроасани су постали популарни као доручак – чак их је и Чарлс Дикенс поменуо у свом дневнику 1870-их.

Кроасан је постао суштински део француске културе доручка током 20. века, посебно са порастом кафића и посластичарница. До 1920-их, био је главна посластица у париским кафићима.

Популарност овог пецива проширила се на међународно тржиште, учвршћујући његов статус типичног француског деликатеса.

Данас се кроасан даље развијао, са варијацијама које укључују верзије пуњене чоколадом и слане опције пуњене шунком и сиром.

Рецепт дана: Погачице које се једу без гриже савести

Преузмите андроид апликацију.