Domaći hleb možete da napravite na mnogo načina i po raznim receptima, ali samo jedan nosi neobičan naziv Svekrvin jezik, koji je u proteklom periodu veoma popularan na internetu.
Postoji nekoliko recepata za ovu slanu poslasticu, a mi vam predstavljamo onaj koji je dobio najveću ocenu domaćica.
Za pripremu svekrvinog jezika potrebno je:
- 300 grama prosejanog brašna
- 210 mililitara mlake vode
- dve kašike ulja
- pola kašike soli
- tri grama kvasca
- jedan beli luk
- ruzmarin
- pesto
- mlevena dimljena paprika
- maslinovog ulja
- so
Prokuvajte brašno sa kvascem, solju, uljem i vodom. Mešajte dok ne dobijete glatko i mekano testo. Zatim posudu sa testom prekrijte kesom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste.
Kada testo naraste, ponovo ga premesiti i podeliti na dva dela.
Prema receptu, potrebno je svaku polovinu testa podeliti na pet delova od kojih formirate loptice i ostavite testo da odstoji desetak minuta.
Nakon toga svaku lopticu testa razvaljajte u obliku jezika i prekrijte je čime želite. Domaćice testo uglavnom premazuju maslinovim uljem, posipaju začinima, pestom, belim lukom, paprikom…
Ovako pripremljen svekrvin jezik pecite dvadesetak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Svekrvin jezik možete poslužiti topao ili hladan, sam ili sa nekim sosom.
Preuzmite android aplikaciju.