Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли величина јаја има везе са временом припреме?

Јаја су једна од најважнијих намирница за већину људи, што и није изненађујуће, посебно ако се узме у обзир да су здрава и да се могу припремити на различите начине.
Фото: Pixabay/beernc29

И даље постоји избор јаја, а најчешће се деле по величини, па се поставља питање колико је величина јаја важна када је кување у питању?

Постоји више опција за величину јаја, тако да ће неке продавнице имати на располагању до четири различите величине. Али питање је како величина јајета утиче на његово кување.

Може ли нешто поћи по злу ако замените средње јаје великим у рецепту за печење? Хоће ли испасти погрешно?

Величина јаја

Величина јаја не зависи од тога колико су јаја заправо велика. Заснован је на минималној тежини по паковању. Иако нека јаја у кутији могу изгледати нешто већа или мања од других, укупна тежина десетак јаја их сврстава у једну од следећих класа.. По квалитету јаја разврставају се на јаја А класе или свежа јаја и јаја Б класе, намењена за индустријску прераду. С обзиром на тежину, класификована су у четири класе и означена словима С (мала), М (средња), Л (велика) и КСЛ (веома велика) јаја.

Подаци о начину узгоја живине на паковању јаја састоје се од, у зависности од начина чувања живине:
  • 0 – јаја из органског узгоја
  • 1 – јаја слободног узгоја
  • 2 – јаја из штале (подног) приплода
  • 3 – јаја из кавезног (батеријског) узгоја
Да ли је у реду мењати величину јаја у рецептима?

Када радите ствари попут похања или правите основне рецепте за јаја као што су кајгана и тврдо кувана јаја, укус се неће променити ако користите средње јаје уместо великог.

Међутим, ако пажљиво пазите на исхрану, треба да знате да што су јаја већа, то више хранљивих материја садрже.

Што се тиче времена кувања, мање од пет минута за меко кувано јаје и десет минута за тврдо кувано јаје, важи за све величине.

Ако печете и рецепт захтева одређену количину јаја, препоручљиво је да се држите количине и величине јаја коју рецепт захтева.

Може бити тешко рећи голим оком да ли је јаје веће од осталих, па је најбоље да га измерите. На крају, ви одлучујете која врста јајета вам је потребна за шта год да радите, али осим ако не радите на нечем деликатном, није битно које величине јајета,

Evo pet saveta kako da napravite ukusna jela bez mesa

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке