Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево пет савета како да направите укусна јела без меса

На пример, ако желите да конзумирате више протеина на бази биљака, можда је добро време да то учините и сазнате како.
Фото: Pixabay/Sabrina_Ripke_Fotografie

Смањена конзумација меса и увођење више зачинског биља у исхрану, осим што је у тренду, са собом носи и бројне предности. Због медијске популаризације, све више људи се из разних разлога „одлучује” за исхрану биљног порекла.

Поред тога што је биљна храна изузетно здрава за организам, добро је имати на уму да је месо много скупље, па можете уштедети на храни.

Сигурни смо да вам мањи рачун након посете продавници неће променити мишљење, али добро је знати да научници верују да таква дијета може спречити више од 11 милиона смрти широм света јер смањује ризик од развоја срчаних болести, неких тумора и још много тога.

Истраживање из 2018. године показује да чак 3,5 милиона Британаца конзумира веганску исхрану, а чак трећина људи је потпуно престала или смањила конзумацију меса. Биљна дијета је дијета у којој већина хранљивих материја долази из воћа, поврћа, орашастих плодова, семена, уља, житарица, махунарки и пасуља.

Ево 5 савета за што лакши прелазак на биљну исхрану.
Будите флексибилни

Не морате потпуно избацити месо из исхране, можете уштедети новац и имати користи за своје здравље ако једноставно једете мање меса. То би значило да ћете већину времена јести биљну храну и јести месо неколико пута недељно.

Зачините тофу

Тофу, или „сојин сир“, је свеж производ добијен коагулацијом сојиног млека помоћу коагуланса (лимунов сок, нигари или калцијум сулфат). Тофу се у продавницама може наћи у различитим варијантама, попут свежег тофуа, свиленог тофуа (одличан за колаче и креме), димљеног и маринираног, па чак и у облику тофуна и намаза и салама и кобасица. Ако желите сами да зачините свој тофу (а знамо да има веома „празан” укус), користите теријаки сос, сос од сусама или ђумбира, а по жељи можете додати и љути сос.

Освежите мени

Леблебија је одлична у хумусу, а црни пасуљ је одличан за супу, али мешани пасуљ такође даје више укуса, текстуре и боје јелу. Потражите такве намирнице код локалних произвођача где могу бити мало јефтиније. Укратко, додајте неке нове намирнице у своје оброке тако да сваки дан једете разноврсно.

Пробајте замене за месо

Ако вам сланутак и тофу нису ни први ни последњи избор, постоји много намирница које можете пробати. Постоји и „месо“ које се прави од зачинског биља, а неки кажу да заиста има укус и текстуру меса. Постоји и много портала и стручњака који говоре о овој теми на друштвеним мрежама, који вам могу помоћи да научите како да у храну додате укусе, разне сосове и зачине.

Користите „умами“

Назив потиче са јапанског језика, а у слободном преводу најчешће се наводи као „укусно“, „укусно“, „течно“. Тешко га је буквално описати јер означава осећај потпуности укуса и задовољства у јелу, али се каже да је то заправо пети укус. Парадајз сос, соја сос, печурке и мисо су умами намирнице и могу се користити у припреми разних јела или маринада. Укус можете додатно обогатити зачинима.

Trikovi „pametne“ kupovine – Ovo savetuju zaposleni u samoposlugama

Преузмите андроид апликацију.