Na primer, ako želite da konzumirate više proteina na bazi biljaka, možda je dobro vreme da to učinite i saznate kako.
Smanjena konzumacija mesa i uvođenje više začinskog bilja u ishranu, osim što je u trendu, sa sobom nosi i brojne prednosti. Zbog medijske popularizacije, sve više ljudi se iz raznih razloga „odlučuje” za ishranu biljnog porekla.
Pored toga što je biljna hrana izuzetno zdrava za organizam, dobro je imati na umu da je meso mnogo skuplje, pa možete uštedeti na hrani.
Sigurni smo da vam manji račun nakon posete prodavnici neće promeniti mišljenje, ali dobro je znati da naučnici veruju da takva dijeta može sprečiti više od 11 miliona smrti širom sveta jer smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, nekih tumora i još mnogo toga.
Istraživanje iz 2018. godine pokazuje da čak 3,5 miliona Britanaca konzumira vegansku ishranu, a čak trećina ljudi je potpuno prestala ili smanjila konzumaciju mesa. Biljna dijeta je dijeta u kojoj većina hranljivih materija dolazi iz voća, povrća, orašastih plodova, semena, ulja, žitarica, mahunarki i pasulja.
Evo 5 saveta za što lakši prelazak na biljnu ishranu.
Budite fleksibilni
Ne morate potpuno izbaciti meso iz ishrane, možete uštedeti novac i imati koristi za svoje zdravlje ako jednostavno jedete manje mesa. To bi značilo da ćete većinu vremena jesti biljnu hranu i jesti meso nekoliko puta nedeljno.
Začinite tofu
Tofu, ili „sojin sir“, je svež proizvod dobijen koagulacijom sojinog mleka pomoću koagulansa (limunov sok, nigari ili kalcijum sulfat). Tofu se u prodavnicama može naći u različitim varijantama, poput svežeg tofua, svilenog tofua (odličan za kolače i kreme), dimljenog i mariniranog, pa čak i u obliku tofuna i namaza i salama i kobasica. Ako želite sami da začinite svoj tofu (a znamo da ima veoma „prazan” ukus), koristite terijaki sos, sos od susama ili đumbira, a po želji možete dodati i ljuti sos.
Osvežite meni
Leblebija je odlična u humusu, a crni pasulj je odličan za supu, ali mešani pasulj takođe daje više ukusa, teksture i boje jelu. Potražite takve namirnice kod lokalnih proizvođača gde mogu biti malo jeftinije. Ukratko, dodajte neke nove namirnice u svoje obroke tako da svaki dan jedete raznovrsno.
Probajte zamene za meso
Ako vam slanutak i tofu nisu ni prvi ni poslednji izbor, postoji mnogo namirnica koje možete probati. Postoji i „meso“ koje se pravi od začinskog bilja, a neki kažu da zaista ima ukus i teksturu mesa. Postoji i mnogo portala i stručnjaka koji govore o ovoj temi na društvenim mrežama, koji vam mogu pomoći da naučite kako da u hranu dodate ukuse, razne sosove i začine.
Koristite „umami“
Naziv potiče sa japanskog jezika, a u slobodnom prevodu najčešće se navodi kao „ukusno“, „ukusno“, „tečno“. Teško ga je bukvalno opisati jer označava osećaj potpunosti ukusa i zadovoljstva u jelu, ali se kaže da je to zapravo peti ukus. Paradajz sos, soja sos, pečurke i miso su umami namirnice i mogu se koristiti u pripremi raznih jela ili marinada. Ukus možete dodatno obogatiti začinima.
Trikovi „pametne“ kupovine – Ovo savetuju zaposleni u samoposlugama
Preuzmite android aplikaciju.