Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли вам је увек потребна „позадинска бука“? Постоји психолошки разлог за то

Да ли сте приметили да вам је када нешто радите или када сте сами у кући потребна позадинска бука? Психолози истичу да за ово постоји разлог, а крије га наша психа.
Фото: Pexels/Tirachard Kumtanom

Многим људима позадинска бука може да буде смирујућа, а да о томе чак ни не размишљамо.

– Позадински шум се може користити у покушају да се одврате или избегну непријатне емоције и мисли – објашњава Џена Карл, клинички психолог.

На овај начин свој капацитет пажње до максимума испуњавамо другим стимулансима како бисмо избегли оно што нам је непријатно и о чему не желимо да мислимо.

– Оног тренутка када ометање престане, непријатне емоције и мисли се нормално поново појављују у пуној снази – истиче психолог.

У одређеној мери, репродукција позадинске буке је савршено добар начин да управљате својим емоцијама. На пример, ако се осећате преоптерећено или депресивно на послу, можда вам није пријатно да плачете и можда ће вам требати нешто што ће вам одвратити пажњу.

Ипак, не желите да избегавате своје емоције у потпуности.

– Касније желите да нађете времена да се вратите својим мислима да их процените и осетите осећања која изазивају. Ако увек одвлачите пажњу или избегавате непријатне мисли, то може да појача анксиозност која се крије иза мисли. Одвлачење пажње треба користити са намером. Добро је задржати размишљање и бригу, али такође желите да признате да ли постоје негативне емоције у позадини и да их решите здравим путевима – рекла је Џена.

Na koje stvari ne treba prisiljavati decu?

Преузмите андроид апликацију.