Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На које ствари не треба присиљавати децу?

Сазнајте на које ствари никада не бисте требали присиљавати своје дете.
Фото: Pixabay/JFGagnonPhotograhie

Као родитељи, знамо или претпостављамо шта је добро за нашу децу и које су животне вредности које желимо да им усадимо кроз васпитање. Али када нас ухвати паника и не знамо како да их убедимо да исправе своје понашање, па мислимо да је све пропало и да ће пропасти, почињемо да примењујемо неке методе које су на крају контрапродуктивне. С друге стране, и сами се нађемо у неким животним околностима када реагујемо погрешно, заправо супротно од онога чему желимо да их научимо, а деца упијају као сунђери.

Стога, ево ствари на које никада не би требало да присиљавате своје дете. 
Да лаже за вас

Зато што је лагање очигледно погрешно. Ако вас мама зове на мобилни, а нисте баш расположени за разговор, лако ћете доћи у искушење да свом петогодишњаку кажете да назове и каже баки како сте отишли ​​у продавницу. Али ваше дете примети да не видите ништа лоше у лагању, па ће то прихватити као образац свог понашања. И тако ће пријавити лагање да нећете ни приметити да то чини сваки дан.

Да једе ако није гладан

Да, лекари сматрају да деца треба да имају три главна оброка дневно или пет мањих оброка, али свако дете је другачије. Не плашите се, ваше дете неће гладовати ако има хране на располагању. Присиљавање детета да једе када није гладно може имати дугорочне последице, као што је поремећај у исхрани.

Да буде оно што није

Ако је ваше дете стидљиво, прихватите његову стидљивост. Немојте га терати да буде пријатељски расположен ако заиста жели да се дружи само са једним пријатељем и није заинтересован за другу децу. Исто важи и за мале друштво. Ако жели да буде окружен другом децом све време, нека ужива у дружењу колико год можете.

Да поздравља непознате људе

Ако се дете не осећа пријатно када га поздрави непозната особа и не жели да узврати поздрав, то је у реду. Ваше дете није безобразно ни грубо, само не жели да пусти некога у свој интимни простор.

Да спава у свом кревету ако није спремно за то

Деца се одлучују на промене када су спонтано спремна за њих, па није добро инсистирати ни на самосталном спавању. Признајте, да ли сте икада видели 10-годишњака како спава са мамом или татом? Како расту и развијају се, деца спонтано траже своју приватност и аутономију, а тако је и са свим променама.

Да се ​​дружи са децом коју не воли

Чак и ако сте најбољи пријатељи са родитељима наведеног детета. Ваше дете је личност и оно има право да бира које људе воли, а ко не воли, ко ће јој постати пријатељи, а ко не, баш као и ви.

Да спава где неће

Ако ваше дете није од оних који могу да преспавају било где, чак и код баке и деде, немојте га форсирати. Ако желите слободан викенд, радије нека баба и деда дођу код вас и ви проведете вече са пријатељима.

Kako „odgajiti preduzetnika“ – Roditelji uspešne dece otkrivaju veštine kojima su ih učili

Преузмите андроид апликацију.