Ako, kao i većina ljudi, često žurite da završite i poslužite ručak, možda ste pomislili da je pranje zelene salate korak u pripremi koji se može preskočiti, ali stručnjaci to uopšte ne savetuju.
Kao što znamo, lisnato povrće dolazi iz zemlje i ne može baš da bude čisto, a na zelenoj salati mogu da žive razne bakterije, pa ju je najbolje oprati neposredno pre jela, kako bi se isprala sva prljavština.
Postoje razne vrste zagađivača, od pesticida do peska, prljavštine i blata. Pored toga, zelena salata koja se uzgaja u polju često ima više zemlje nego sorte koje se uzgajaju u fabrici. Drugi razlog za pranje zelene salate, kažu stručnjaci, su poljoprivredne hemikalije koje mogu biti veoma opasne, pogotovo što su nevidljive i bez mirisa i ukusa.
Zato je, ističu, pametno uvek oprati zelenu salatu, čak i ako ste je kupili upakovanu i navodno opranu.
Kako oprati zelenu salatu?
Pre pranja pokidajte ili isecite listove jer je sredina glavice zelene salate najpogodnija za sakupljanje zagađivača. Preporučuje se da prvo operete ruke sapunom i toplom vodom kako biste smanjili rizik od širenja bakterija sa ruku na povrće.
Kada ste je iscepkali napunite dve velike posude hladnom vodom iz česme. Potpuno potopite isečene ili iscepane listove zelene salate u prvu činiju vode i snažno promešajte prstima.
Uklonite salatu iz vode i pustite da se ocedi pre nego što je prebacite u drugu posudu i ponovite proces.
Opipajte dno posude da vidite da li ima peska. Ako postoji, ponovite postupak dok posuda ne bude čista. Vlažna salata razblažuje preliv, pa je treba dobro osušiti, najbolje u sušari za salatu, a ako je nemate, stavite salatu u peškir ili čistu krpu i osušite.
Preuzmite android aplikaciju.