Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сви плавооки људи на свету имају истог претка?

Нека истраживања су довела до веома занимљивих резултата
Фото: Pixabay/Free-Photos

Истраживања научника са Института за форензичку генетику на Копенхашком универзитету показала су како сви плавооки људи имају истог заједничког претка, некога ко је живео пре 6.000 – 10.000 година у близини подручја Црног мора.

Фото: Pixabay/Gerd Altmann

Истраживачи су анализирали и упоредили јединствене генетске хромозоме у дужици међу 155 плавооких људи из различитих подручја, попут Данске, Турске и Јордана.

Све особе које су учествовале у истраживању су имале исту генетску мутацију у специфичним хромозомима ока с врло маленом разликом у генима, указујући на то како се мутација одговорна за плаве очи појавила и раширила релативно недавно.

Фото: Pixabay/Pezibear
Научници су закључили како се плавоока породица проширила с подручја северно од Црног мора након последњег леденог доба.

Ти људи спадају у групу индоевропских народа белаца, који су затим раширили агрокултуру у западну Европу, а касније и јахали на коњима до Ирана и Индије – објашњава професор Ханс Еиберг из Завода за ћелијску и молекуларну медицину при Копенхашком универзитету.

Плаве очи имају рецесивну особину и тај ген мора бити наслеђен од оба родитеља. Зелене очи укључују сличан, али донекле различит ген који се повлачи пред смеђим, али доминира над плавим очима.
Фото: Pixabay/tookapic
Након последњег леденог доба, многи Европљани су наследили овај ретки ген који се јавља код плавооких људи и који их је разликовао од остатка људске расе.
Фото: Pixabay/Pezibear

Изгледа како су елита и племство који су организовали најраније познате агрокултурне цивилизације делили ову особину, наизглед из исте крвне линије.

Деведесет и пет одсто Европљана у скандинавским земљама има плаве очи. Такође, откривено је како ти људи имају и већи распон боје косе и коже. Примера ради, у Европи је избор пигмената боје косе и коже шири него на било ком другом континенту у свету.