Савршен баланс доброг укуса, разноврсности хранљивих материја и приступачне цене чини скромно јаје важним делом исхране за многе од нас.
А како цене хране настављају да расту, очекује се да ће све више људи користити јаја као основу за више од доручка.
Али да ли чините услугу свом здрављу када спремате то јаје на тосту за доручак?
Мало намирнице изазива толико контрадикторних ставова у истраживању исхране као јаја. У једном тренутку се демонизују као храна која може зачепити ваше артерије, у следећем се промовишу као суперхрана.
Прво су јаја лоша, па добра па опет лоша… Па шта је права истина?
Да ли треба да се плашите да једете јаја? Како год да их припремите, јаја су хранљива и јефтина храна.
Јаја су пуна витамина Б12, рибофлавина, витамина А, витамина Д који се тешко добија, фосфора који је користан за кости и селена — хранљиве материје која је повезана са побољшаним расположењем и млађим биолошким узрастом.
Недавна студија показала је да конзумирање у просеку једног јајета дневно може помоћи у спречавању пада нивоа витамина Д.
Једно велико јаје такође може да обезбеди 6 до 7 грама протеина.
Јаја су традиционално коришћена као мерило за поређење квалитета протеина у другим намирницама због њиховог изузетног профила есенцијалних амино киселина и високе сварљивости.
Али шта је са холестеролом?
Свако велико жуманце садржи приближно 200 мг холестерола, или око 70 процената препоручене дневне границе.
Иако многи сада тврде да холестерол у јајима није штетан, нека истраживања још увек не искључују холестерол у јајима као фактор који утиче на ниво холестерола у крви и здравље срца.
Незадовољавајући одговор на питање колико су јаја здрава је тај што изгледа да не постоји јединствен одговор и да индивидуалне здравствене потребе, обрасци исхране и генетски састав играју улогу у томе да ли су јаја проблематична или не.
Koje grožđe je zdravije? Crno ili belo – evo u čemu je glavna razlika
Преузмите андроид апликацију.