Početna > Biznis
Biznis

Da li su bezbedne arome dima u hrani?

Arome dima mogu se naći u supama, umacima, pićima, sladoledu, čipsu i slatkišima. Upotrebljavaju se kao poboljšivači ukusa raznih proizvoda od mesa, ribe i sira.
Foto: Unsplash/tiefenscharf

Ova aroma sve je prisutnija u prerađenoj hrani na policama supermarketa čija je prodaja u stalnom porastu.

Arome dima upotrebljavaju se kao alternativa tradicionalnoj proizvodnji sušenih proizvoda u dugogodišnjoj praksi koja se koristi za očuvanje određenih namirnica kao što su riba, meso, sirevi. U ovom procesu menja se ukus krajnjeg proizvoda.

Na tržištu je mnoštvo prehrambenih artikala kojima se dodaju zbog postizanja određenog ukusa, ali one nemaju funkciju konzerviranja.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) nedavno je procenila bezbednost osam aroma dima koji su na EU tržištu već 10 godina, a isto toliko je dobilo odobrenje koje se obnavlja u određenim vremenskim intervalima u skladu s važećim zakonodavstvom.

Međutim, stručnjaci EFSA nisu mogli da isključe zabrinutost na osnovu dostupnih naučnih dokaza u vezi sa genotoksičnošću za bilo koju od ovih osam aroma dima, prenosi „Agroklub”.

Ovo je sposobnost hemikalije da ošteti genetski materijal stanica. Takve promene ili mutacije genetskih informacija unutar stanica mogu da povećaju rizik od razvoja raka ili nekih naslednih bolesti. Prema objašnjenju, za tu vrstu toksičnosti nije moguće definisati bezbednu koncentraciju.

Zbog toga je EFSA upotrebila novu metodologiju za procenu rizika a stručnjaci su zaključili da šest aroma dima sadrže genotoksične materije i zato izazivaju zabrinutost za sigurnost. Za druge dve nije bilo dovoljno informacija.

Kako se ističe, rešenje je u uravnoteženoj ishrani. Verovatnost pojave štetnih uticaja kod potrošača koji konzumiraju ovakvu hranu zavisi od različitih faktora, uključujući genetiku pojedinca i njegove prehrambene navike.

Kineska Atlantida potpuno očuvana na dnu jezera

Preuzmite android aplikaciju.