Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сода бикарбона има рок трајања?

Сода бикарбона или натријум бикарбонат је користан природни састојак који се може користити као замена за синтетичке и потенцијално штетне састојке који се налазе у производима за чишћење и личну негу.
Фото: Pixabay/NatureFriend

Осим за печење, користи се за лечење опекотина и убода, а вероватно вам је најпознатији као средство за чишћење, и средство које одржава свеж мирис у фрижидеру.

Али ако је тој соди бикарбони истекао рок трајања, свежина вашег фрижидера ће дефинитивно бити угрожена.

Како знате да вам се сода бикарбона покварила?

Употреба соде бикарбоне којој је истекао рок трајања неће шкодити ако је конзумирате, али ваша пецива можда неће испасти тако добра, тако да ћете сигурно желети да знате да ли јој је истекао рок трајања.

Да бисте проверили да ли вам се сода бикарбона покварила, једноставно помешајте пола шоље вреле воде и четвртину кашичице белог или јабуковог сирћета. Затим у смешу додајте четвртину кашичице соде бикарбоне. Ако одмах крене да пени и да има мехуриће, и даље је добра, али ако не, време је да је баците.

У вашој соди бикарбони постоје хемикалије које изазивају ову реакцију. Њиховим тестирањем ћете доказати да ли су ове хемикалије још увек активне. Стога, ако нису активне, пециво можда неће нарасти.

Забавна чињеница: Исти тест можете урадити са својим прашком за пециво само додавањем воде без сирћета. Дакле, ако установите да сода бикарбона не освежава ваш фрижидер, вероватно је време да је замените.

Crna čokolada leči depresiju

Преузмите андроид апликацију.