Trudnoća zahteva određena prilagođavanja i žrtve. Mnoge žene drže se potpuno zdrave ishrane, dok se druge pomalo prepuštaju.
U svakom slučaju, svaka buduća majka se pridržava svojih pravila i principa i, pre svega, svojih osećanja.
Neke žene izbegavaju namirnice poput salama i određenih mesnih prerađevina, pečuraka, majoneza, kafe, morskih plodova, tunjevine, tople hrane, gaziranih pića… U trenu se odriču svega što je ranije bilo na njihovom svakodnevnom meniju.
Mnoge žene se slažu da je neverovatno dobar osećaj imati svoj prvi obrok u bolničkoj sobi.
Nakon porođaja, kada ste umorni, iscrpljeni i beskrajno gladni, posegnete za svime što vam ponude. Ipak, jedno je sigurno, šta god pojedu nakon porođaja, prvi obrok će biti božanstven!
U nastavku pročitajte koja su to tri razloga zašto žene toliko uživaju u prvom obroku nakon porođaja.
Stres izaziva glad
Trudnoća i porođaj mogu biti stresni. Kada smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, telo povećava brzinu prerade ugljenih hidrata i masti, to čini da bi obezbedilo da imamo dovoljno energije da se nosimo sa stresnom situacijom u kojoj se nalazimo. Naše telo i dalje misli da treba da budemo u stanju da „pobegnemo od medveda”.
Rezultat ovakvih signala i pojačanog stresa, sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, a posebno želimo da jedemo masti i ugljene hidrate. Dakle, ovo možemo povezati sa trudnoćom i porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali je istovremeno i veoma stresna: počev od brige da li će sve biti u redu, iščekivanja, velike liste obaveza itd.
Prema istraživanjima, skoro 80 odsto žena oseća određeni stepen nervoze zbog porođaja, a svi ovi faktori mogu dovesti do povećanog stresa. Sam porođaj donosi visok nivo stresa, brige da li sve prođe kako treba, napetost izazvanu nelagodnošću i bolom i naravno uzbuđenje zbog konačnog susreta sa svojom slatkom bebom, a sve to doprinosi većem nivou kortizola.
Određena hrana nas čini srećnijim
Naučnici su otkrili da određena hrana može da stimuliše lučenje serotonina, hormona koji nam pomaže da se osećamo srećno. Jedan od načina na koji se to dešava je jedenje hrane koja sadrži aminokiselinu triptofan, a viši nivo triptofana olakšava našem telu da stvara i koristi serotonin.
Želimo ono što ne možemo imati
Većina zdravstvenih ustanova savetuje trudnicama da izbegavaju određene namirnice kako bi smanjile rizik od unošenja opasnih bakterija koje bi mogle da izazovu infekcije.
Naše telo je žudelo za tom hranom tokom trudnoće, ali nismo mogli da je dobijemo i upravo zato je sada toliko želimo.
Preuzmite android aplikaciju.