Свима нам се десило, случајно смо испустили комад хране на под, али не размишљамо превише о томе јер ако га покупимо за пет секунди и поједемо брзо, биће добро, зар не?

Погрешно! Популарно правило пет секунди нажалост није применљиво јер је ипак само мит. Све што вам је речено је лаж јер за то нема научних доказа.
Једна студија одбацила је стару праксу, објашњавајући да се бактерије могу пренети у храну за мање од секунде.
То значи да једноставно не вреди покушавати да сачувате комадиће хране након што сте их испустили на под. Професор, који је водио истраживање, известио је да је популарни трик био потпуно лажан након спровођења тестова на различитим врстама хране на четири различите површине.
Користио је лубеницу, хлеб, хлеб намазан путером и гумене медведиће да изврши своје тестове, спуштајући их на нерђајући челик, керамичке плочице, дрво и тепих на мање од једне секунде, а затим повећавајући на пет, 30 и на крају 300 секунди. Сваки материјал је био обложен бактеријама које преносе салмонелу.
Научници су извршили укупно 2.560 мерења користећи сву храну и све површине. И ниједна храна није била сигурна. Правило пет секунди је значајно поједностављење онога што се заправо дешава када бактерије прелазе са површине на храну.
Бактерије могу тренутно да контаминирају храну, објаснио професор. Међутим, различите намирнице и површине разликују се по степену контаминације.
Стога је већа вероватноћа да ће лубеница покупити бактерије него слаткише, а мање је вероватно да ће тепих преносити бактерије него плочице.
Чини се да влага највише утиче на преношење бактерија са површина на храну, рекао је професор. Бактерије немају ноге, крећу се са влагом, а што је храна влажнија, то је већи ризик од преношења. Такође, дуже време контакта са храном обично резултира преносом више бактерија са сваке површине на храну.
Преузмите андроид апликацију.