Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли положај у ком спавате и прави јастук утичу на квалитет сна?

Сан је важан за наше здравље, а чини се да положај у којем спавамо може утицати на квалитет сна.
Фото: Pixabay/manbob86

Већина људи радије спава на боку, што је добро. Док је већа вероватноћа да ће они који спавају на леђима лоше спавати или ће имати потешкоћа са дисањем током ноћи.

Једна студија о 664 спавача показала је да су учесници у просеку 54 одсто времена спавали на боку, око 37 одсто на леђима и око седам одсто на стомаку.

Мушкарци, посебно млађи од 35 година, најнемирнији су током спавања, са више промена положаја и покрета руку, бутина и горњег дела леђа. Али то не мора да буде лоше, јер су покрети тела током ноћи заправо пожељни. Током спавања, тело прати сваки бол или нелагодност и у складу са тим прилагођава положај. Због тога се декубитус обично не развија у свакодневном животу.

Осећати се удобно је кључно

Саветује се да се не увлачите превише, већ да себи дате простор за кретање. Осећати се удобно је кључно. Не постоје квалитетне студије које би пружиле јасне доказе који положај је најбољи за спавање јер зависи од многих фактора као што су године, тежина, окружење, трудноћа. У идеалном случају, можемо пронаћи положај који ће нам помоћи да се добро наспавамо и да се не пробудимо у боловима. Иако неки облици спавања на боку могу мало оптеретити кичму, чини се да су ови положаји бољи од других.

Какав јастук одабрати?

Одабир правог јастука је кључан за квалитетан сан. Утврђено је да недостатак подршке за главу и врат током спавања негативно утиче на кичму и узрокује проблеме са мишићима као што су бол у врату, рамена и укоченост мишића. Чини се да материјал јастука не утиче на кичму, али су важни облик и висина.

Јастук у облику слова У

може вам помоћи да дуже спавате, а јастук у облику ваљка може смањити бол пре спавања и ујутро за хроничне болове. Међутим, наука још нема одговор који је душек најбољи. С обзиром на то да свако спава другачије, то би било тешко упоредити на дужи рок. Препоручљиво је окренути душек, јер то може продужити његов животни век и побољшати удобност. Ово треба радити најмање једном или два пута годишње.

Kako uspavati bebu za 13 minuta?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке