Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како успавати бебу за 13 минута?

Јапански и италијански научници предложили су метод да се беба која плаче успава за само 13 минута. Тврде да ће родитељ умирити дете тако што ће га држати у наручју и истовремено се кретати, а након што заспи, неће га превише нагло стављати у креветац.
Фото: Pixabay/jump1987

Дете треба држати близу тела и носити га пет минута уједначеним темпом без наглих покрета, напис. Када дете заспи, родитељ још увек треба да га држи у наручју и да седи још пет до осам минута пре него што га стави у колевку.

Многи родитељи пате јер њихова беба плачу ноћу. То је велики проблем, посебно за неискусне родитеље, који може значајно подићи ниво родитељског стреса, а у ретким случајевима чак и довести до злостављања дец.

Научници су посматрали како су деца реаговала у четири ситуације:

  • док су их мајке држале у наручју док су се кретале
  • док су их држале у наручју у седећем положају
  • док су лежале у креветићу
  • и у ситуацији када патент затварач се лагано љуљао.

Њихово понашање снимале су камере, а ЕКГ уређаји су мерили откуцаје срца. Деца која плачу су се смирила после само 30 секунди ношења, а откуцаји срца су им успорени. Сва деца су престала да плачу, а половина је заспала. Али када су их мајке одмах ставиле у креветац, скоро трећина њих се пробудила за само 20 секунди. Вероватноћа да ће се пробудити била је много мања када су их мајке држале у наручју још неколико минута након што су их успавале. Стављање детета у креветац за љуљање имало је сличан умирујући ефекат. Супротно је било ако су мајке покушавале да умире дете седећи са њим у наручју или ако су га положиле у креветац. Њихови откуцаји срца у овим ситуацијама су се одмах повећали, а исто се дешавало и ако мајка изненада престане да хода.

Иако је свака беба другачија, ова техника је показала највише успеха код беба које плачу. Иако су у истраживању учествовале само мајке, верује се да би реакција беба била иста и са очевима или трећом особом која их брине.

Научници верују да су се деца смирила захваљујући такозваном трансмисијском одговору, карактеристичном за сисаре који се рађају беспомоћни.

Такви сисари, а међу њима су и људи, захтевају родитељску бригу и храњење дуго времена. Када, на пример, мајка мачка или пас покупе своје младунчад за врат и однесу их на другу локацију, младунчад инстинктивно постану пасивна, скупљају се, увлаче задње ноге и реп, а пулс и дисање им успоравају.

Ово олакшава мајци преношење и побољшава преживљавање. Пошто је у овој студији учествовало само 21 дете, научници напомињу да њихове резултате треба опширније потврдити.

Boja očiju otkriva koliko dobro podnosimo bol porođaja

Преузмите андроид апликацију.