Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли нас мелатонин дебља?

Изузетно битан хормон за наш унутрашњи сат.
Фото: Unsplash/Kinga Cichewicz

Мелатонин, хормон које многе ствари могу лако пореметити. Када је време за спавање, а када за највећу активност, управо регулише мелатонин, али он је много више од тога.

Колико га је лако нарушити, говори и чињеница да чак 35% људи на свету пати од несанице.

За шта је још овај хормон изузетно битан?

Регулише биолошки сат

Мелатонин се почиње појачано лучити увече и његов ниво је повишен током читаве ноћи, али се највише лучи у периоду од 22 сата до 2 сата ујутру, те је стога битно ићи на спавање пре поноћи.

Лучење мелатонина с првим зракама сунца опада и тако тело добија сигнал да је време за буђење. На тај начин мелатонинрегулише наш биолошки сат и спавање.

Такође, овај хормон је изузетно битан за активирање ензима и хормона везаних за метаболизам. Без њега , наше тело не би знало када смо гладни и жедни.

Важно је нагласити да вештачка светла и електронски уређаји јако утичу на смањење нивоа мелатонина. Зато се препоручује да пре спавања треба угасити све уређаје и отићи на спавање без мобилног телефона.

Фото: Unsplash/Kristina Petrick
Штити нас од слободних радикала

Овај хормон ослобађа наш организам од слободних радикала, али нас штити и од срчаних болести, као и накупљања масноће у крви.

Боре на лицу и старачке пеге су последица смањења нивоа овог хормона. Мелатонин повећава хормон раста који подмлађује ћелије, али и штити тело од оштећења ћелија у организму који су одговорни за развој Паркинсове и Алцхајмерове болести.

На који начин да повећамо ниво мелатонина?

Истраживања на Харварду су открила да особе које бораве више током дана на дневној светлости, увече лакше заспе. И док сте у кући, трудите се да подигнете ролетне како би светлост допирала у стан.

Триптофан је, такође, једна од супстанци која помаже при лучењу мелатонина. Ова есенцијална аминокиселина се у сложеним биохемијским реакцијама претвара у мелатонин.

Триптофан можете пронаћи у намирницама као што су: јечам, овас, голица, бадем, парадајз. Пилетина и ћуретина су такође богате триптофаном. Њихови храњиви састојци регулишу метаболизам, па уз добар сан одмах и губите на килажи.

Zašto je zdravo dremati?

Преузмите андроид апликацију.