Ako imate viška jaja, možda se pitate da li možete da ih zamrznete da biste produžili njihov rok trajanja.
Da, možete zamrznuti jaja, ali morate se pridržavati određenih smernica da biste ih učinili bezbednim za konzumiranje. Mogu se čuvati zamrznute do godinu dana, ali za svežinu preporučuje se upotreba u roku od 4 meseca.
Čuvanje belanaca
Razbijte jaja i odvojite jedno po jedno, pazeći da žumanca ne uđu u belance. Belanca sipajte u posude za zamrzivač, dobro zatvorite i zamrznite. Za brže odmrzavanje i lakše merenje, prvo zamrznite svako belance u plehu za kockice leda. Zatim prebacite u posudu za zamrzavanje ili vreću.
Žumance
Svojstvo žumanca dovodi do njihovog zgušnjavanja ili želiranja kada su zamrznute, pa se preporučuje da se žumanca tretiraju pre zamrzavanja. Ako ih zamrznete sirove, na kraju će postati želatinasti i beskorisni za upotrebu u receptima. Da biste usporili ovo želiranje, dodajte mali prstohvat soli ili jednu kašiku šećera u četiri žumanca. U ovom obliku, čak i kada se odmrznu, oni će i dalje biti korisni.
Cela jaja
Blendajte dok se ne sjedini, sipajte u pleh za led i zamrznite. Ne preporučuje se zamrzavanje jaja sa ljuskom, jer može popucati i kontaminirati belanca i žumanca.
Korišćenje smrznutih jaja
Kada želite da koristite zamrznuta jaja, prvo ih odmrznite preko noći u frižideru ili pod tekućom hladnom vodom. Nikada ne kuvajte ili pecite zamrznute. Koristite žumanca ili cela jaja čim se odmrznu. Odmrznuti belanca će se bolje umutiti ako ih ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Da biste izbegli zdravstvene rizike, koristite odmrznuta jaja samo u posudama koje zahtevaju termičku obradu na minimalnoj temperaturi od 71 stepen Celzijusa.
Da li će jaja promeniti ukus kada su zamrznuta?
Iako je malo verovatno da će zamrzavanje uticati na ukus sirovih ili kuvanih smrznutih jaja, dodavanje soli ili šećera sigurno će uticati.
Preuzmite android aplikaciju.