Neki metali u malim količinama su zdravi za telo.
Gvožđe, na primer, treba redovno unositi u organizam, ali druge metale treba izbegavati.
I zato neki veruju da je štetno lizati poklopac šoljice jogurta.
A da li je tako?
Ukratko, ne. Ako ližete poklopac, to ne znači da ćete polizati i aluminijum. Bolje je da pazite na jezik jer se možete poseći na oštru ivicu metala. Prema nemačkom saveznom institutu za procenu rizika, aluminijum predstavlja najveći rizik kada korodira u kontaktu sa kiselinama ili solju.
Limunska kiselina ili obična so, na primer, mogu se naći u jogurtima. Upravo iz tog razloga su pakovanja iznutra premazana.
Ovaj zaštitni sloj sprečava ulazak aluminijuma u jogurt, što znači da možete lizati poklopac bez ikakvih zdravstvenih posledica.
Ali aluminijum može biti rizični po drugim osnovama. To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može se naći u mnogim stvarima. Ne treba unositi više od jednog miligrama aluminijuma po kilogramu telesne težine nedeljno. Ako jedete normalno, nećete prekoračiti tu granicu.
Ali budite oprezni kada koristite aluminijumsku foliju ili aluminijumske kontejnere za jednokratnu upotrebu. Ako kisela ili slana hrana dođe u kontakt sa njima, velika količina aluminijuma može da se prenese u hranu.
Zato u aluminijumsku foliju ne treba umotavati ništa što sadrži kiseline ili soli, kao što su narezane jabuke, paradajz i sir, kao ni marinirano meso.
Brza detoksikacija od šećera: Za početak „ne pijte kalorije“
Preuzmite android aplikaciju.