Mnogi od nas jedu jaja svaki dan, posebno za doručak.
Ova hrana je jedan od najpopularnijih i pristupačnih izvora proteina koji nas održavaju sitima i podižu nivo energije.
Međutim, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnom konzumacijom jaja.
Faktore koje treba uzeti u obzir pre nego što pojedete jaje za doručak.
Koje su zdravstvene prednosti jaja?
Pored mesa i ribe, jaja su takođe jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko esencijalnih jedinjenja koja doprinose zdravoj ishrani. Posebno vredna hranljiva materija je holin, koji se posebno nalazi u žumancetu. Holin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih ćelijskih membrana, a visok unos holina može sprečiti depresiju, gubitak pamćenja i anksioznost. Takođe navodi da su jaja dobar izvor gvožđa, cinka i vitamina A, D, B6 i B12.
Da li je zdravo jesti jaja svaki dan?
Tvrdnje o holesterolu su zastareli mitovi. Kao što se ispostavilo, jaja ne utiču značajno na vaš holesterol. A kada utiču, to rade na dobar način. Dakle, ne moramo nužno da brinemo o zdravstvenim rizicima povezanim sa svakodnevnim jedenjem jaja. Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombinovanje jaja sa hranom sa zasićenim mastima, kao što su slanina i kobasice, može dovesti do zdravstvenih rizika. Iako ove namirnice mogu povećati rizik od srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ovi rizici povezani sa prekomernom i redovnom konzumacijom.
Preuzmite android aplikaciju.