Da li je zagorela i bilo koja hrana sa roštilja opasna i nezdrava je debata koja nikada ne prestaje. Neki tvrde da je konzumacija takve hrane izuzetno opasna po zdravlje, dok drugi ne vide nikakav problem.
U ishrani treba izbegavati zagorene delove hrane, jer ukazuju na prisustvo velike količine akrilamida.
Akrilamid je hemijsko jedinjenje koje se može formirati na povišenim temperaturama u hrani bogatoj skrobom i potencijalno je štetno po zdravlje ako se konzumira duže vreme.
Nastaje tokom produžene toplotne obrade na temperaturama iznad 120stepena (na primer tokom prženja ili pečenja) od prirodnih sastojaka hrane kao što su šećeri i aminokiseline.
Akrilamid – tamna strana hleba
Namirnice u kojima se najčešće može naći akrilamid su hleb, prženi krompir, čips, pahuljice, keksi, krekeri, kafa itd. Nemoguće ga je potpuno ukloniti iz termički obrađene hrane koja sadrži skrob, ali je moguće smanjiti njegovu količinu pažljivija i raznovrsnija termička obrada.
Na šta treba paziti
Da bi se unos akrilamida sveo na minimum, ne preporučuje se prženje ili pečenje namirnica bogatih skrobom (krompir, razni proizvodi od testa) nakon što poprime zlatnožutu boju. Sirovi krompir obavezno čuvajte na tamnom i hladnom mestu, na temperaturi iznad 6 stepeni, kako bi se izbeglo stvaranje velikih količina slobodnih šećera u krompiru, posebno ako nameravate da ga pripremate na visokim temperaturama prženja ili pečenja.
Evo roka trajanja brašna: Ovi znaci ukazuju na to da je pokvareno
Preuzmite android aplikaciju.