Povrće sa visokim sadržajem vode poznato je po osvežavajućem ukusu, ukusnoj aromi i hidratantnom efektu.
Biljna hrana bogata vodom i vlaknima ostavlja osećaj sitosti, ali bez nadimanja, ali da li je povrće sa visokim sadržajem vode dovoljno za održavanje opšteg zdravlja?
Povrće bogato vodom sadrži esencijalne hranljive materije. Krastavci i celer obezbeđuju vitamin K, neophodan za zdravlje kostiju, i antioksidante, dok je paradajz bogat vitaminom C i likopenom, moćnim antioksidansom povezanim sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate.
Slično tome, zelena salata, koja se često smatra povrćem bez nutritivne vrednosti, sadrži hranljive materije kao što su folna kiselina i vitamini A i C, koji pomažu u funkciji ćelija, zdravlju vida i funkciji imunog sistema.
Prema nutricionistima, spanać je jedno od najhranljivijih povrća, sa visokim nivoom vitamina A, C i K, kao i gvožđa i magnezijuma, dok generalno najveću nutritivnu vrednost daju paradajz, tikvice i celer.
Paradajz nudi 30% dnevne vrednosti vitamina C, uz veliku količinu likopena, snažnog antioksidansa koji smanjuje rizik od hroničnih bolesti, a tikvice obezbeđuju 40% naših dnevnih potreba za vitaminima A, B, C, kalijumom. i magnezijum.
Preuzmite android aplikaciju.