Поврће са високим садржајем воде познато је по освежавајућем укусу, укусној ароми и хидратантном ефекту.
Биљна храна богата водом и влакнима оставља осећај ситости, али без надимања, али да ли је поврће са високим садржајем воде довољно за одржавање општег здравља?
Поврће богато водом садржи есенцијалне хранљиве материје. Краставци и целер обезбеђују витамин К, неопходан за здравље костију, и антиоксиданте, док је парадајз богат витамином Ц и ликопеном, моћним антиоксидансом повезаним са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести и рака простате.
Слично томе, зелена салата, која се често сматра поврћем без нутритивне вредности, садржи хранљиве материје као што су фолна киселина и витамини А и Ц, који помажу у функцији ћелија, здрављу вида и функцији имуног система.
Према нутриционистима, спанаћ је једно од најхранљивијих поврћа, са високим нивоом витамина А, Ц и К, као и гвожђа и магнезијума, док генерално највећу нутритивну вредност дају парадајз, тиквице и целер.
Парадајз нуди 30% дневне вредности витамина Ц, уз велику количину ликопена, снажног антиоксиданса који смањује ризик од хроничних болести, а тиквице обезбеђују 40% наших дневних потреба за витаминима А, Б, Ц, калијумом. и магнезијум.
Преузмите андроид апликацију.