Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је пиво добро за здравље?

Пиво је једно од најстаријих и најпопуларнијих пића на свету. Људи га конзумирају када је време за роштиљ, пикнике на отвореном и забаве на базену, али да ли је пиће добро за наше здравље?
Фото: Pixabay/MabelAmber

Основа свих омиљених пића, укључујући пиво, је алкохол. Као што многи знају, прекомерна конзумација алкохола може довести до високог крвног притиска, рака, ослабљеног имунолошког система, когнитивне дисфункције, проблема са менталним здрављем и зависности од алкохола.

Алкохол смањује наше инхибиције након конзумирања, али има и стимулативне ефекте који утичу на сан, што може утицати на укупан квалитет живота. 

Треба бирати пиво са што мање алкохола

Управо због свих ових здравствених последица треба бирати пића са најмањим процентом алкохола, односно оним са најмањим АБВ, алкохолом по запремини. Стандардно пиво, према Националном институту за злоупотребу алкохола и алкохолизам, је пиво од 355 мл које садржи пет одсто алкохола. Међутим, вероватно сте купили паковање са више од осам процената АБВ, или неки чак и 18 процената. Мислите да пијете једно пиво, а управо сте попили два пића у једној лименци.

Здраво пиво или маркетиншки трик?

У протеклој деценији дошло је до пораста „здравих“ пива која се могу похвалити електролитима, антиоксидансима и кључним хранљивим материјама. Не будите забуне, већина овога је маркетиншки трик како би се потрошачи навели да „оправдају своју конзумацију алкохола“. Ако је пиво наш извор антиоксиданата и хранљивих материја, онда морамо да размотримо много других питања. Постоји неколико (пива) које су обогаћене разним састојцима, али се свакако не бих окренуо пиву као дијеталном избору. Без обзира на то како се пиво производи, највише ће негативно утицати на здравље садржај алкохола. То не значи да се морате одрећи пива или алкохола уопште да бисте живели здравим животом, додајући да живот без алкохола свакако има здравствене предности.

Да ли би требало да избегавате алкохол у потпуности?

Нискокалорична и светла пива су здравије опције, кажу нутриционисти, додајући да се таква пива праве са више воде него стандардна како би се смањио садржај алкохола. „Да ли је ово порука ‘никада не пијте алкохол’? Не, али користи од непијења су свакако веће од потенцијалних предности алкохолa, кључ је у умерености.

Omiljeni začin mnogih nije tako dobar kao što većina nas misli da jeste

Преузмите андроид апликацију.