Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Омиљени зачин многих није тако добар као што већина нас мисли да јесте

Један од омиљених зачина многих није тако добар као што већина нас мисли да јесте? Многи кувари тврде да ловоров лист не додаје ништа јелима и да га уопште не вреди додавати. Али да ли је заиста тако?
Фото: Pixabay/catalinpopro

Стручњаци су сада открили праву истину. Ловоров лист се користи хиљадама година, не само у кухињи већ и у медицини, а већина људи га данас користи углавном као сушени зачин у супама, чорбама и чорбама.

Оно што сви раде је да на крају уклоне ловоров лист из јела, а на крају се поставља логично питање чему служи?

Неки стручњаци кажу да има благо цветну арому са примесама еукалиптуса, бора и каранфилића, понекад чак и назнаком цимета, што зависи од сорте и даје додатну вредност јелу.

А ипак неки тврде да га треба користити умерено јер може да поквари укус јела и тврди се да је један лист довољан за оброк за четири до шест особа.

Шта додаје јелима?

Ловоров лист може подићи јело на виши ниво, и јелима даје додатну ноту. Такође, за ловоров лист се каже да игра важну улогу у балансирању других укуса, а његова арома се може допунити биљем и додатним биљем. Тврди се да се ловоров лист може користити као замена за многе друге зачине, а неки тврде да може да пружи и више од самог укуса. Наиме, ловор садржи једињења која делују као омекшивачи, а може се користити и за маскирање непријатних мириса. А сада неки тврде да ловоров лист није баш квалитетан. Деведесет пет одсто ловоровог листа доступног већини људи је веома, веома лошег квалитета. Ловоров лист треба да буде ароматичан, а стручњаци кажу да ако није, вероватно значи да је лист лошег квалитета или му је истекао рок трајања. А колики је њен рок трајања, стручњаци тврде да је око 18 месеци до две године.

Recept dana: Mediteranska salata

Преузмите андроид апликацију.