Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Da li je Novi Sad napredovao za deset godina – šta kaže statistika?

Prema navodima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) isplaćena u decembru 2022. godine u našoj zemlji iznosila je 84.227 dinara. Podaci za naš grad su bolji u odnosu na republički prosek, imajući u vidu da je prosečna zarada u Novom Sadu za decembar 2022. godine iznosila čak 102.874 dinara, odnosno 877 evra.
Foto: Gradske info

Sa željom da osvežimo pamćenje, potražili smo zvanične statističke podatke za Novi Sad, za mesec decembar pre deset godina. Ono što se odmah uočava jeste evidentan rast zarade u našem gradu u odnosu na period od pre 10 godina.

Naime, 2012. godine prosečna neto zarada u našem gradu iznosila je svega 418 evra. Za deset godina, prosečna neto zarada Novosađana narasla je za 110%.

Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta, očekivana prosečna mesečna zarada u Novom Sadu 2025. godine iznosila bi oko 1300 evra.

Foto: Gradske info

Pored rasta prosečne neto zarade, u istom vremenskom periodu, u našem gradu primetan je istovremeno i očigledan pad stope nezaposlenosti.

Prema podacima iz 2012. godine, stopa nezaposlenosti u Novom Sadu iznosila je čak 19%, dok je 2022. godine procenat nezaposlenosti sveden na svega 7%.
Foto: Gradske info

Šta je doprinelo ovakvim rezultatima?

Ono što se promenilo od 2012. godine do današnjeg dana zasigurno je pristup u vođenju grada. Odgovorno, kontinuirano i posvećeno upravljanje gradom, doprinelo je da inostrane multinacionalne kompanije prepoznaju Novi Sad kao investicionu lokaciju.

Nakon skoro 40 godina, u Novom Sadu otvorene su nove fabrike: „Lear“, „Aptiv“, „Barry Callebaut“, „Continental“, „BMTS“, „CTP“, i „Nidec“.

Preduslov za ovaj investicioni bum od 2015. godine u našem gradu omogućen je zahvaljujući sveobuhvatnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti koja je izgrađena u našoj zemlji, i koja je omogućila da se Republika Srbija ponovo smatra zemljom pogodnom za investicije.

Pozitivne efekte investicija u našem gradu osetili su naravno i naši sugrađani. Stvoreni su uslovi za novo zapošljavanje, atraktivno radno okruženje i uslove rada, ali i zarade koje su iznad republičkog proseka.

Šansu u Novom Sadu posebno su dobili mladi, kojima se kroz ovakve investicije omogućava da nakon završenih studija ostanu u Novom Sadu, i svojoj zemlji, tu otpočnu karijeru i stvore sebi najbolje moguće uslove za život.

Statistika svedoči da je u periodu od 2012. godine do 2022. godine u našem gradu novozaposleno 42.000 ljudi.

Budući da su svetski giganti „Continental“ i „Nidec“ izgradili odnosno privode kraju izgradnju još po jedne fabrike u našem gradu, broj radnih mesta će zasigurno nastaviti trend rasta.

U iščekivanju smo završetka radova za razvojni kampus kompanije „3lateral“, kao i obnove zgrade Radničkog univerziteta, u koji će se useliti domaća IT firma „VegaIT“.

Pored toga, postrojenje nekadašnje fabrike „Nov kabel“ transformiše se u moderan, ekološki, razvojni centar kompanije „Schneider Electric“.
Foto: Naučno-tehnološki park Novi Sad

Naučno – tehnološki park u Novom Sadu uskoro će dobiti još jedan objekat, budući da su realne potrebe kompanija i instituta koje posluju u okviru ovog zdanja na putu prevazilaženja njegovih postojećih kapaciteta.

U poslednjih 10 godina, Novi Sad postao je grad investicija, novih radnih mesta, grad mogućnosti za mlade, grad u kojem je prosečna mesečna zarada iznad republičkog proseka, a stopa nezaposlenosti u konstantnom padu. Novi Sad je postao poznat i kao regionalni IT centar, u kojem trenutno posluje preko 900 IT kompanija. Iako ovaj, i ostale epitete Novi Sad nije imao pre deset godina, danas ih opravdano nosi.

Traži se projektant za novi objekat Naučno-tehnološkog parka

 

Preuzmite android aplikaciju.