Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Да ли је Нови Сад напредовао за десет година – шта каже статистика?

Према наводима Републичког завода за статистику просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у децембру 2022. године у нашој земљи износила је 84.227 динара. Подаци за наш град су бољи у односу на републички просек, имајући у виду да је просечна зарада у Новом Саду за децембар 2022. године износила чак 102.874 динара, односно 877 евра.
Фото: Градске инфо

Са жељом да освежимо памћење, потражили смо званичне статистичке податке за Нови Сад, за месец децембар пре десет година. Оно што се одмах уочава јесте евидентан раст зараде у нашем граду у односу на период од пре 10 година.

Наиме, 2012. године просечна нето зарада у нашем граду износила је свега 418 евра. За десет година, просечна нето зарада Новосађана нарасла је за 110%.

Уколико се настави овакав тренд раста, очекивана просечна месечна зарада у Новом Саду 2025. године износила би око 1300 евра.

Фото: Градске инфо

Поред раста просечне нето зараде, у истом временском периоду, у нашем граду приметан је истовремено и очигледан пад стопе незапослености.

Према подацима из 2012. годинe, стопа незапослености у Новом Саду износила је чак 19%, док је 2022. године проценат незапослености сведен на свега 7%.
Фото: Градске инфо

Шта је допринело оваквим резултатима?

Оно што се променило од 2012. године до данашњег дана засигурно је приступ у вођењу града. Одговорно, континуирано и посвећено управљање градом, допринело је да иностране мултинационалне компаније препознају Нови Сад као инвестициону локацију.

Након скоро 40 година, у Новом Саду отворене су нове фабрике: „Lear“, „Аptiv“, „Barry Callebaut“, „Continental“, „BMTS“, „CTP“, и „Nidec“.

Предуслов за овај инвестициони бум од 2015. године у нашем граду омогућен је захваљујући свеобухватној политичкој и економској стабилности која је изграђена у нашој земљи, и која је омогућила да се Република Србија поново сматра земљом погодном за инвестиције.

Позитивне ефекте инвестиција у нашем граду осетили су наравно и наши суграђани. Створени су услови за ново запошљавање, атрактивно радно окружење и услове рада, али и зараде које су изнад републичког просека.

Шансу у Новом Саду посебно су добили млади, којима се кроз овакве инвестиције омогућава да након завршених студија остану у Новом Саду, и својој земљи, ту отпочну каријеру и створе себи најбоље могуће услове за живот.

Статистика сведочи да је у периоду од 2012. године до 2022. године у нашем граду новозапослено 42.000 људи.

Будући да су светски гиганти „Continental“ и „Nidec“ изградили односно приводе крају изградњу још по једне фабрике у нашем граду, број радних места ће засигурно наставити тренд раста.

У ишчекивању смо завршетка радова за развојни кампус компаније „3lateral“, као и обнове зграде Радничког универзитета, у који ће се уселити домаћа ИТ фирма „VegaIT“.

Поред тога, постројење некадашње фабрике „Нов кабел“ трансформише се у модеран, еколошки, развојни центар компаније „Schneider Electric“.
Фото: Научно-технолошки парк Нови Сад

Научно – технолошки парк у Новом Саду ускоро ће добити још један објекат, будући да су реалне потребе компанија и института које послују у оквиру овог здања на путу превазилажења његових постојећих капацитета.

У последњих 10 година, Нови Сад постао је град инвестиција, нових радних места, град могућности за младе, град у којем је просечна месечна зарада изнад републичког просека, а стопа незапослености у константном паду. Нови Сад је постао познат и као регионални ИТ центар, у којем тренутно послује преко 900 ИТ компанија. Иако овај, и остале епитете Нови Сад није имао пре десет година, данас их оправдано носи.

Traži se projektant za novi objekat Naučno-tehnološkog parka

 

Преузмите андроид апликацију.