Početna > Život i stil
Život i stil

Da li je dobro podgrevati kafu?

Da li ste jedan od onih ljudi koji zaborave na šoljicu kafe, a zatim je ponovo zagreju? Ili skuvate previše kafe odjednom i morate da je ponovo zagrejete? Evo odgovora na pitanje da li je zaista dobro.
Foto: Pixabay/acekreations

Naime, mnogi će vam reći da kafu nije dobro podgrevati jer se ukus može promeniti, a uz to potencijalno može i smanjiti sadržaj kofeina.

Ovo piće se sastoji od niza različitih kiselina ekstrahovanih iz zrna kafe, uključujući i kininsku kiselinu koja daje gorak ukus.

Kafa je takođe puna raznih jedinjenja kao što su karbonil, sumpor aliciklični aromatični benzenoid i različita heterociklična jedinjenja. Osim toga, kavak je pun kofeina koji takođe doprinosi gorčini koju ovo piće ima.

Šta se dešava sa svim ovim supstancama i jedinjenjima kada se kafa zagreje?

Kofein nije mnogo reaktivan. To je prilično stabilan organski molekul. Jedini pravi način da se kofein izgubi iz kafe bio bi proces sublimacije, tokom kojeg supstanca koja je u čvrstom stanju isparava, a za to su potrebne ekstremne temperature (više od 170 stepeni). Međutim, navodi se da je razumljivo da neki ljudi smatraju da zagrejana šoljica kafe ima manje kofeina. Ovaj utisak se pripisuje placebo efektu, prva šolja kafe u danu jednostavno utiče na nas drugačije.

Ali iako nivo kofeina u vašoj kafi ostaje stabilan, to ne znači da će vaša kafa ostati nepromenjena nakon ponovnog zagrevanja.

Kao i svaka sveža hrana, kafa se pogoršava što duže stoji, a ponovno zagrevanje ubrzava ovaj proces jer se isparljiva jedinjenja koja joj daju ukus brže oslobađaju.

Dakle, moguće je da vaša šoljica kafe ima lošiji ukus nakon podgrevanja, ali možete je piti bez brige jer u tome nema ništa opasno. Ako ste skloni da ponovo zagrejete kafu, bolje je da to uradite u mikrotalasnoj pećnici umesto na šporetu, jer će to skratiti vreme tokom kojeg se isparljiva jedinjenja oslobađaju.

Tri zdrave navike koje možete da uvrstite u jutarnje rutine

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake