Pre kuvanja mnogi ljudi trude se da operu sirovo meso pod mlazom vode, misleći da će ono na taj način biti bezbednije za upotrebu. A da li je to zaista potrebno?
Istina je da meso može sadržati različite bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto mnogi pre kuvanja odluče da ga isperu pod mlazom vode.
Razna istraživanja pokazala su da pranje mesa običnom vodom iz slavne nije toliko efikasno, štaviše, tim činom možete naneti mesu više štete nego koristi.
Tretiranje mesa na ovaj način može rezultirati prenošenjem patogenih virusa s mesa na radnu površinu, kao i na druge namirnice u neposrednoj blizini.
Umesto ispiranja mesa pod mlazom vode, kao efikasnije rešenje pokazalo se korišćenje limunske kiseline ili belog sirćeta jer te tečnosti mogu da smanje broj bakterija, ali uz samo ispiranje potrebno je obratiti pažnju na još nekoliko stvari.
Čistoća radnih površina je ključna, a prilikom ispiranja mesa pobrinite se da druge namirnice sklonite sa radne površine u blizini sudopere.