Početna > Život i stil
Život i stil

Da li je bezbedno jesti rovito žumance?

Poširana jaja i meko kuvana jaja se često nalaze na stolu za doručak, a većina ljudi voli da umače hleb u žumance. Iako su ukusni, da li su žumanca bezbedna za jelo? Postoji određeni rizik.
Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Salmonela je jedan od rizika jedenja rovitih žumanca. Salmonela je bakterija koja može da uđe u hranu ili vodu, a kada dospe, može da izazove sve vrste neprijatnih nuspojava kao što su dijareja, groznica, drhtavica, au nekim slučajevima i ozbiljniji simptomi.

Salmonela je mnogo češća u sirovoj ili nedovoljno kuvanoj hrani nego u kuvanim sastojcima.

Svaka hrana životinjskog porekla, kao što su jaja, živina, govedina i riba, „ima šanse da bude kontaminirana salmonelom. Nije bezbedno jesti bilo koji od ovih proizvoda ako su sirovi ili nedovoljno kuvani.

Koliko dugo kuvati ili peći jaja?

Ovo je dobro pravilo za zdrave odrasle osobe, kada pržite jaja, pržite ih najmanje dva do tri minuta. Kada protresete tiganj, belanca ne smeju da se tresu i ostanu želatinasta. Žumance nikako ne treba mućkati ili, ako volite tekuće, lagano protresti. Ako imate termometar, proverite da li je jaje kuvano na temperaturi od 62°C do 70°C.

Postoje i drugi koraci koje možete preduzeti da biste bezbednije jeli žumance. Pravilno skladištenje jaja može smanjiti rizik od infekcije. Osim toga, ako ćete jesti tečno žumance, najbolje je kupiti pasterizovana jaja. To znači da su jaja pre pakovanja bila blago zagrejana do te mere da ubija sve opasne bakterije.  Važno je odbaciti jaja sa napuklom ili slomljenom ljuskom. Ako dobijete jaja sa farme, uverite se da su ljuske dobro oprane pre kuvanja. Na kraju, operite ruke pre i posle rukovanja sirovim jajima kako biste sprečili potencijalno širenje bakterija.

Ko ne bi trebalo da jede tečno žumance?

Uprkos rizicima, većina zdravih ljudi ne bi trebalo previše da brine o jedenju tekućih žumanca. Iako su svakako pod većim rizikom od bolesti koje se prenose hranom, žumanca su obično bezbedna za jelo.

Jedine osobe koje tražimo da se uzdrže od jedenja tečnog žumanca su trudnice, deca mlađa od 5 godina i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom. Uopšteno govoreći, sve dok niste imunokompromitovani, možete se osećati prilično bezbedno kada jedete rovita jaja. Samo se pobrinite da preduzmete sve mere predostrožnosti.

Jedite ovo za doručak ako želite da kontrolišete šećer u krvi

Preuzmite android aplikaciju.