Grožđe dolazi u različitim bojama i oblicima. Postoji crveno, zeleno i ljubičasto grožđe, grožđe bez semenki, žele od grožđa, džem od grožđa i sok od grožđa, grožđice. I naravno, vino se pravi od grožđa.
Sa prvim sortama grožđa koje datiraju još od 6000 godina pre nove ere, ovo ukusno voće bilo je glavna grickalica vekovima. Grožđe je bogat izvor vitamina K, vitamina C, vitamina B kompleksa i bakra, osim toga sadrži rastvoljiva i nerastvorljiva vlakna koja omogućavaju očuvanje zdravlja digestivnog trakta.
Najveća koncetracija minerala, vitamina i drugih nutrijenata nalazi se u kori i semenu grožđa i većina efekata na zdravlje dokazana je upravo korišćenjem ektrakta iz semena. Središnji deo grožđa ne sadrži više od 6% antioksidanata kao što je rezveratrol.
Brojna istraživanja su sprovedena na temu njegovih prednosti, pokazujući da on štiti od bolesti srca, snižava šećer u krvi i štiti i od pojave karcinoma.
Pet dobrobiti konzumiranja grožđa:
Štiti od srčanih oboljenja
Grožđe podiže nivo azot -oksida u krvi koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da takođe smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, antioksidanti prisutni u grožđu mogu sprečiti oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola) koji blokira krvne sudove i jedan je od glavnih uzroka koronarne bolesti srca – naziv za grupu bolesti uzrokovanih smanjenim protokom krvi kroz koronarne arterije .
Grožđe je bogat izvor fitohemikalija bioflavonoida – grupa biljnih pigmenata koji grožđu daju jarku boju.
Dve glavne grupe bioflavonoida su resveratrol i kvercetin, koji oslobađaju telo štetnih radikala, šire krvne sudove, čuvaju zdravlje srca i smanjuju oštećenja ćelija. Zato je poželjna čaša crnog vina posle ručka.
Grožđe čuva zdravlje kostiju
Grožđe je bogat izvor minerala i hranljivih materija kao što su bakar, gvožđe i mangan – sve to je potrebno za razvoj kostiju i njihovu snagu. Ako redovno jedete grožđe, sprečićete ili barem smanjiti probleme povezane sa starenjem, poput slabosti kostiju, bolova u zglobovima i osteoporoze.
Mangan je takođe neophodan u telu zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.
Čisti jetru
Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno materije koje usporavaju resorpciju masti, tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi. Od vitamina sadrži vitamin A i C, i vitamine B grupe, a od minerala kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum. S obzirom na to da sveži sok sadrži takođe sve ove sastojke, predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tela.
Uticaj grožđa na kilažu
Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode grožđe čine izvanrednom hranom za mršavljenje. Iako sadrži šećer, grožđe ima nizak glikemijski indeks i nema veliki uticaj na promenu nivoa šećera u krvi. Ako grožđe pojedeš nakon treninga, ne samo da ćeš se osvežiti, već ćeš time u svoje telo uneti i neophodne elektrolite u vidu minerala. Resveratrol iz grožđa podstiče povećanu potrošnju energije u mišićima, što dovodi do boljeg sagorevanja kalorija.
Grožđe štiti zdrav vid
Lutein i zeaksantin u grožđu štite mrežnicu i očno sočivo. Redovna konzumacija grožđa pozitivno utiče na zdravlje očiju jer štiti mrežnicu oka od propadanja te smanjuje rizik od nastanka žute pege. To je najčešći uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina, a prate je zamućeni vid i iskrivljena slika. Dinamički duo takođe pomaže u smanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte, dva uobičajena poremećaja oka.
Preuzmite android aplikaciju.