Početna > Život i stil
Život i stil

Da li genetika igra presudnu ulogu kod dece koja su izbirljiva u hrani?

Prema nedavnoj studiji u Engleskoj, ako je vaše dete izbirljiv u hrani, to može biti uglavnom zbog genetike.
Foto: Pixabay/ MurrrPhoto

Istraživači su analizirali navike u ishrani od mališana do tinejdžera i otkrili da se, u proseku, izbirljivost i izbirljivost oko hrane malo menja između 16 meseci i 13 godina.

Kada su ispitali pokretače izbirljive ishrane, DNK se pokazao kao dominantni faktor, prema studiji.

Genetske varijacije u populaciji objasnile su 60 odsto razlika u izbirljivosti u dobi od 16 meseci, koja je porasla na 74 odsto i više od tri do 13 godina starosti, pokazalo je istraživanje.

Ovo otkriće sugeriše da su jedenje samo uskog spektra namirnica i dečje grimase kada probaju nešto novo više povezani sa prirodom nego sa vaspitanjem.

Glavni zaključak iz ovog rada je da izbirljiva ishrana nije nešto što potiče od roditeljstva. To se zaista svodi na genetske razlike među nama.

Drugi faktori koji utiču na izbirljive osobe dolaze iz okruženja u kojem žive, kažu istraživači, kao što su porodična ishrana i vrste hrane koju konzumiraju ljudi oko njih.

Nas i njene kolege analizirale su podatke iz britanske studije Gemini, koja je uključivala 2.400 setova blizanaca kako bi istražili kako genetika i okruženje utiču na rast u detinjstvu.

U okviru studije, roditelji su popunjavali upitnike o navikama u ishrani svoje dece u dobi od 16 meseci i ponovo sa tri, pet, sedam i 13 godina.

Da bi utvrdili koliko genetika doprinosi izbirljivoj ishrani, a koliko faktorima životne sredine, istraživači su uporedili navike u ishrani blizanaca.

Dok identični blizanci dele 100 odsto svojih gena, neidentični blizanci dele samo polovinu.

Istraživači opisuju kako su izbirljive navike u ishrani bile sličnije kod jednojajčanih blizanaca nego kod neidentičnih blizanaca, što je dokaz da genetika u velikoj meri podržava razlike u izbirljivosti.

Međutim, važno je bilo i okruženje za decu. Iskustva koja su blizanci podelili, kao što su vrste hrane koju su jeli kod kuće, bila su važni pokretači izbirljivosti kada su bili mala deca.

Između sedam i 13 godina, individualna iskustva, kao što je posedovanje raznih prijatelja, objašnjavaju oko 25 procenata varijacija u nivoima izbirljivosti.

Zajednička iskustva, kao što su porodični obroci, najviše su uticala na malu decu, tako da bi ponuda veće raznolikosti oko tog uzrasta mogla biti najefikasnija, kažu istraživači.

Zašto nam je stalno hladno? Ovo su mogući razlozi!

Preuzmite android aplikaciju.