Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли генетика игра пресудну улогу код деце која су избирљива у храни?

Према недавној студији у Енглеској, ако је ваше дете избирљив у храни, то може бити углавном због генетике.
Фото: Pixabay/ MurrrPhoto

Истраживачи су анализирали навике у исхрани од малишана до тинејџера и открили да се, у просеку, избирљивост и избирљивост око хране мало мења између 16 месеци и 13 година.

Када су испитали покретаче избирљиве исхране, ДНК се показао као доминантни фактор, према студији.

Генетске варијације у популацији објасниле су 60 одсто разлика у избирљивости у доби од 16 месеци, која је порасла на 74 одсто и више од три до 13 година старости, показало је истраживање.

Ово откриће сугерише да су једење само уског спектра намирница и дечје гримасе када пробају нешто ново више повезани са природом него сa васпитањем.

Главни закључак из овог рада је да избирљива исхрана није нешто што потиче од родитељства. То се заиста своди на генетске разлике међу нама.

Други фактори који утичу на избирљиве особе долазе из окружења у којем живе, кажу истраживачи, као што су породична исхрана и врсте хране коју конзумирају људи око њих.

Нас и њене колеге анализирале су податке из британске студије Гемини, која је укључивала 2.400 сетова близанаца како би истражили како генетика и окружење утичу на раст у детињству.

У оквиру студије, родитељи су попуњавали упитнике о навикама у исхрани своје деце у доби од 16 месеци и поново са три, пет, седам и 13 година.

Да би утврдили колико генетика доприноси избирљивој исхрани, а колико факторима животне средине, истраживачи су упоредили навике у исхрани близанаца.

Док идентични близанци деле 100 одсто својих гена, неидентични близанци деле само половину.

Истраживачи описују како су избирљиве навике у исхрани биле сличније код једнојајчаних близанаца него код неидентичних близанаца, што је доказ да генетика у великој мери подржава разлике у избирљивости.

Међутим, важно је било и окружење за децу. Искуства која су близанци поделили, као што су врсте хране коју су јели код куће, била су важни покретачи избирљивости када су били мала деца.

Између седам и 13 година, индивидуална искуства, као што је поседовање разних пријатеља, објашњавају око 25 процената варијација у нивоима избирљивости.

Заједничка искуства, као што су породични оброци, највише су утицала на малу децу, тако да би понуда веће разноликости око тог узраста могла бити најефикаснија, кажу истраживачи.

Zašto nam je stalno hladno? Ovo su mogući razlozi!

Преузмите андроид апликацију.