Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли читате декларације на прехрамбеним производима? Ево које треба да избегавамо

Састојци непознатих и необичних назива, од којих је већина тешко читљива, свакодневно се налазе на декларацијама бројних производа из продавница. Али шта они заправо значе, чему служе и да ли су добри или лоши за наше здравље?
Фото: Pixabay/igorovsyannykov

Свакодневно купујемо производе који нам се представљају као свежи, природни па чак и домаћи. Али само један поглед на декларацију производа, где се налази списак састојака који се користе у производњи, довољан је да се схвати да је реч о маркетиншком трику.

На декларацијама налазимо непознате скраћенице и необичне називе за које не знамо шта значе.

Ово су нека од имена која, иако одобрена за употребу у прехрамбеној индустрији, треба избегавати.

МСГ

Моннатријум глутамат (МСГ) или Е621 је појачивач укуса који је најчешћи у индустријским производима као што су инстант супе и производи од меса. Иако није доказано да има штетне последице по здравље током деценија употребе у прехрамбеној индустрији, постоје индиције да конзумација хране која га садржи може изазвати симптоме као што су главобоља и мучнина.

Е951

Због чињенице да немају енергетску вредност и дају интензиван осећај слаткоће, вештачки заслађивачи су данас свеприсутни на тржишту у бројним прехрамбеним производима. Њихова употреба може се позитивно одразити код особа које су на редукционим дијетама и код особа које пате од дијабетеса. Али неки вештачки заслађивачи, попут аспартама (Е951), предмет су бројних студија због свог потенцијално штетног утицаја на здравље, али за многе не постоје научни докази о штетности, па је њихова употреба у прехрамбеној индустрији распрострањена.

Транс масне киселине

Добијају се делимичном хидрогенизацијом биљних уља. Декларација на производу, где су делимично хидрогенизована уља на једном од прва три места на листи састојака, обично садрже веће количине трансмасних киселина.

Нитрити и нитрати

Нитрити и нитрати су конзерванси који се највише користе за производњу сухомеснатих производа, сирева и усољене рибе. У организму могу да ометају транспорт кисеоника у крви, па се препоручује избегавање производа који их садрже, а деца су посебно осетљива група.

Е102 и Е123

Употреба вештачких боја као што су тартразин (Е102) и амарант (Е123) забрањена је у неким земљама због сумње да изазивају различите здравствене проблеме. Приликом избора производа увек треба дати предност природним бојама као што су екстракт паприке (Е160ц) и куркума (Е100).

Svaki obrok može biti hranljiviji. Evo kako!

Преузмите андроид апликацију.