Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сваки оброк може бити хранљивији. Ево како!

У ствари, решење је једноставно, све је у благовременом планирању и у балансу.
Фото: Pixabay/silviarita

У данашње време, са густим распоредом, тешко је одлучити се шта ћете кувати, па је здрава исхрана прави изазов. Отклањамо дилему како се здраво хранити, јер постоје „трикови” који ће вам уз мало дисциплине помоћи да побољшате свакодневну исхрану.

Било би добро када бисмо сви нашли довољно времена за квалитетне и хранљиве оброке, али смо често у журби, затрпани послом и свакодневним обавезама, што не само да немамо времена за кување, већ и прескачемо оброкe.

Стручњаци се слажу око тога како лако можемо побољшати своју исхрану, неки од савета су представљени у наставку.

Комбинујте биљне изворе гвожђа са витамином Ц

Ако не желите да једете месо, које је одличан извор гвожђа, постоје биљни извори, укључујући обогаћене житарице за доручак, хлеб од целог зрна, лиснато поврће, тофу, пасуљ и сочиво, кажу стручњаци. Биљно гвожђе се слабо апсорбује без витамина Ц. Зато комбинујте обогаћене житарице са бобичастим воћем, салату од сланутка са парадајзом и бибером и лиснато поврће са лимуновим соком, а у зелену салату додајте остатке хладне тестенине и кромпира.

Увек имајте бадеме и кикирики при руци

Ставите бадеме и кикирики у посуду на кухињском столу ради лакшег приступа. Бадеми и кикирики су одлична храна, орашасти плодови су изузетно добри за здравље, а свакако добра замена за слаткише и грицкалице попут чоколаде и чипса. Иако је сваки почетак тежак, временом ће вам то прећи у навику и бадеми и кикирики ће ићи свуда са вама!

Допуните доручак боровницама

Додавање боровница у оброке је један од најукуснијих начина да повећате хранљиве материје. Истраживања показују да боровнице потенцијално могу повећати ниво серотонина, такозваног „хормона среће“, у мозгу и могу смањити упалу узроковану слободним радикалима. Најбоље време за конзумирање је када су свеже, али ако их ставите у замрзивач, сигурно их можете користити и користити током целе године.

Пазите како и колико дуго кувате поврће

Често, начин на који кувате може бити једнако важан као и оно што кувате када је у питању добијање највише хранљивих састојака за свој новац. На пример, поврће које се кува на пари задржава више хранљивих материја јер само кување обично доводи до губитка витамина.

Ovih pet namirnica je dobro imati pri ruci ako se razbolite

Преузмите андроид апликацију.