Beli luk je svestran sastojak koji je uvek dobro imati pri ruci jer igra ključnu ulogu u mnogim slanim jelima.
Ali da bi beli luk ostao svež do šest meseci, ključno je pravilno skladištenje. To znači da ga držite na pravom mestu, na pravoj temperaturi.
Stručnjak za skladištenje svemirske stanice Vlatka Lake rekla je za Ekpress.co.uk svoje glavne preporuke za efikasno skladištenje belog luka, u zavisnosti od njegovog oblika.
Kao opšte pravilo, stručnjak je savetovao da cele lukovice belog luka ne treba držati u frižideru iz jednog specifičnog razloga.
Držite ose podalje ovim sjajnim savetima: beli luk takođe može pomoći Držite ose podalje ovim sjajnim savetima: beli luk takođe može pomoći Lifestile 21. juna 2024. godine 0 Naučnici potvrdili: beli luk ima neverovatna lekovita svojstva, pomaže kod čak šest bolesti Lifestile 9. juna 2024. godine 0
Čuvanje celog belog luka
Da biste održali njegovu svežinu, držite lukovice belog luka netaknute iu njihovim papirnim koricama. Njihovo ljuštenje ubrzava sušenje i smanjuje rok trajanja. Čuvajte ceo, neoljušten beli luk na hladnom i suvom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha, kao što je ostava ili orman. Izbegavajte hlađenje jer hladnoća može izazvati klijanje i gorčinu. Koristite korpu ili posudu za skladištenje umesto plastičnih kesa koje zadržavaju vlagu.
Čuvanje oljuštenog i seckanog belog luka
Ako ste ogulili ili iseckali beli luk, najbolja opcija je hlađenje. Oguljene trešnje umotajte u plastičnu foliju ili stavite u hermetički zatvorenu posudu. Iseckani beli luk treba čuvati u maloj hermetički zatvorenoj tegli ili zatvorenoj vrećici i upotrebiti u roku od tri dana, jer može da promeni boju kada se pokvari.
Preuzmite android aplikaciju.