Đumbir i cimet sami po sebi imaju odlična svojstva koja imaju mnoge zdravstvene prednosti. Čaj od đumbira i cimeta je poželjna kombinacija, lako se priprema i može se konzumirati hladan ili topao.
Ovaj čaj ako se redovno pije, ima velike koristi za zdravlje.
Za šta je dobar đumbir?
Đumbir ima mnoga lekovita svojstva. Može se koristiti kao dodatak slanim ili slatkim jelima, rendanim u čaj, dok ga neki jedu na kockice za razne bolesti. Isto tako, koriste se i svež koren đumbira, suvi đumbir u prahu i ulje đumbira. Đumbir je odličan za imunitet, poboljšava varenje i smanjuje mučninu, posebno jutarnje mučnine kod trudnica. Ima antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Osim toga, đumbir pomaže i kod mršavljenja, jer ispijanje čaja od đumbira daje osećaj sitosti, pa čovek ne treba da jede stalno. Đumbir takođe snižava krvni pritisak, zbog čega se ne preporučuje za upotrebu osobama koje inače imaju nizak krvni pritisak. Od davnina se koristi i za ublažavanje bolova i grčeva tokom menstruacije.
Dakle, đumbir je dobar za: imunitet prehlade i bolesti smanjuje mučninu pomaže u gubitku težine snižava krvni pritisak ublažava menstrualne bolove.
Za šta je dobar cimet?
Cimet ima neka svojstva slična đumbiru i zato su ova dva začina tako dobra kombinacija. Cimet se hiljadama godina koristi kao lek za mnoga stanja. Postoje dve vrste cimeta, cejlonski i kasija, ili kineski cimet, a za cejlonski cimet se kaže da je pravi. Cimet je pun antioksidanata i ima antiinflamatorno dejstvo. Pored toga, cimet smanjuje rizik od srčanih oboljenja i snižava holesterol. Kao i đumbir i cimet, snižava krvni pritisak i poboljšava imunitet.
Dakle, cimet je dobar za: imunitet upala snižava pritisak smanjuje rizik od srčanih oboljenja snižava holesterol.
Čaj od đumbira i cimeta
Kombinacija đumbira i cimeta imaće brojne prednosti, a čaj se može piti kod problema sa varenjem, raznih upalnih stanja, prehlade, za jačanje imuniteta i kod visokog krvnog pritiska. Čaj se može vrlo lako napraviti, a uz dodatak meda njegova lekovita svojstva će se dodatno proširiti. Uz med možete dodati i kurkumu ili anis.
Kako napraviti čaj od đumbira i cimeta?
Pre svega, potrebno je u hladnu vodu staviti đumbir sa korom isečenim na kockice ili krugove, a cimet. Potrebno je narezati oko jednu do dve kašike svežeg korena đumbira i staviti dva do četiri štapića cimeta ili dve kašike mlevenog cimeta. Sve se kuva oko 20 minuta da voda poprimi ukuse đumbira i cimeta. Nakon što se skloni sa ringle, čaj treba poklopiti i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Čaj se zatim procedi i po želji zasladi medom. Čaj može biti topao ili dobro rashlađen u frižideru, kada će poslužiti kao pravo osveženje u letnjim mesecima. Stoga, čaj od đumbira i cimeta može da ublaži brojne tegobe, od mučnine, loše varenja, menstrualnih grčeva, a može značajno da smanji rizik od srčanih oboljenja. Čaj se lako pravi, a osim ova dva glavna sastojka mogu se dodati i kurkuma, limun ili anis. Može se piti tokom celog dana, pri čemu se ovi začini mogu koristiti za razbuđivanje ili smirenje.
Preuzmite android aplikaciju.