Почетна > Свет
Свет

Црној Гори треба нова влада

Црна Гора од јесени тоне у све дубљу политичку кризу и да би остварила своје дугогодишње европске амбиције потребна јој нова влада која може дати приоритет европским реформама, изјавио је данас копредседавајући Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (ПОСП) Владимир Билчик.
влада
Фото: Wikimedia Commons/Olivia Mars

Прошле године различити актери ЕУ су приметили да Црна Гора више не трчи ка блоку. Већ да, у најбољем случају, мирује, наводи се у ауторском тексту копредседавајућег ПОСП-а са Црном Гором.

Као излаз из садашње политичке кризе, Билчик истиче да је потребан брз политички договор у Црној Гори. Како би се окончао мандат актуелне владе и отворио пут за нове парламентарне изборе.

“Истовремено, лидери из целог политичког спектра морају убрзати реформе европских интеграција. Како би испунили очекивања огромне већине грађана Црне Горе који подржавају будућност своје земље у ЕУ. Више нема времена за губљење”, казао је Билчик.

Он је подсетио да је прошлог лета влада у Подгорици изгубила већинску подршку у Скупштини. Да од тада Црна Гора тоне у све дубљу политичку кризу. Прошлог октобра, Европска комисија је оценила да су „политичка нестабилност, нестабилност владе и тензије“ ометали значајан напредак на плану реформи. Сходно томе и на путу придруживања земље ЕУ.

Билчик у тексту наводи да се “најновија и озбиљна ескалација политичке кризе” догодила пред Божић. Када је Скупштина Црне Горе 12. децембра усвојила контроверзни закон којим се ограничавају овлашћења председника. Упркос чињеници да је то било у супротности са хитним мишљењем Венецијанске комисије.

Šolc: Prvo reforma EU, pa proširenje

 

Преузмите андроид апликацију.