Šta ako bi vaše uživanje moglo pomoći u zaštiti vašeg zdravlja? Prema istraživanju, uživanje u malo tamne čokolade može biti samo jedan od najukusnijih načina da smanjite rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

U ovoj opsežnoj studiji koja je trajala više od 30 godina, istraživači su pratili zdravstvene i prehrambene navike 192.000 odraslih koji u početku nisu imali dijabetes.
Učesnici su izveštavali o svojoj potrošnji čokolade, telesnoj težini i statusu dijabetesa tokom vremena.
Oni koji su konzumirali najmanje pet porcija tamne čokolade nedeljno imali su 21 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji u njoj nisu uživali.
Još bolje, svaka dodatna porcija tamne čokolade nedeljno je bila povezana sa još 3 procenta smanjenja rizika od dijabetesa.
Zašto crna čokolada?
Sve se svodi na sadržaj kakaa i bioaktivna jedinjenja. Tamna čokolada, koja obično sadrži 50-80 procenata kakaoa, prepuna je korisnih flavonoida kao što su flavan-3-oli i epikatehin.
Smatra se da ova jedinjenja:
Poboljšati osetljivost na insulin
Štiti beta ćelije pankreasa od oksidativnog oštećenja
Smanjite upale povezane sa metaboličkim poremećajima
Poboljšava funkciju krvnih sudova i metabolizam glukoze
Mlečna čokolada, s druge strane, sadrži više šećera i manje kakaa (oko 35 procenata), razblažujući sve potencijalne zdravstvene koristi, a takođe doprinosi povećanju telesne težine.
Da biste iskoristili prednosti istaknute ovim istraživanjem, izaberite tamnu čokoladu sa najmanje 70 posto kakaa.
Ovo osigurava da dobijete bogatiju koncentraciju ovih moćnih antioksidanata bez viška šećera.
Ove namirnice ne treba da konzumirate ujutru na prazan stomak
Preuzmite android aplikaciju.