Ukoliko ste gurman i tražite nešto drugačiju hranu, od one tradicionalno srpske, verujem da vas Novi Sad može itekako iznenaditi.
Foto: Freepik/valeria_aksakova
U ovom gradu pronaći ćete najrazličitije ukuse, od nama geografski udaljenih zemalja, ali i od onih čija nam je kuhinja dosta bliska.
Prva koja mi padne na pamet, a verovatno i većini od vas, jeste italijanska kuhinja.
Italijani, kao veliki gurmani, ali i poznavaoci ljudskog srca, napravili su savršene kombinacije ukusa, koje prijaju svakom „osetljivom nepcu“.
Italijanska kuhinja datira još od prvog veka nove ere, mada je svoju popolurnost stekla u modernom dobu. Od pre nekoliko vekova italijanski recepti su kultni u svetu, baš zbog svoje jednostavnosti, iako kada se probaju, ni malo ne deluju jednostavni.
Pretežno dominiraju u italijanskim jelima: testo, puno paradajza, sirevi, začini, različite vrste povrća poput patlidžana i belog luka, ali i pistaći koje ćete često pronaći, kako u slatkim, tako i u slanim jelima. Pice, paste, ravioli, tortelini, lazanje, maskarpone, đelato, tiramisu, samo su neke od stvari koje nam padnu na pamet kada mislimo o italijanskoj kuhinji.
Ne treba nas stoga čuditi zašto u Novom Sadu, baš kao i mnogim drugim evropskim gradovima, postoji veliki broj restorana sa italijanskom hranom. Mi vam donosimo predloge nekih od najpoznatijih novosadskih – italijanskih lokala, kao i njihova karakteristična jela.
Pice su najčešća hrana kada je u pitanju „street food“, mada za prave poštovaoce ovog jela, pica nije samo hrana koja se jede sa nogu, već se u njoj uživa. Izbor restorana mora biti precizno određen. Mesto gde se priprema pica najbolje bi bilo da se sprema prema izvornoj recepturi – italijanskoj.
Pice spremljene na italijanski način u Novom Sadu možete pronaći na više lokacija poput picerije „La Forza“, „Napoli Centrale“, „Pizzeria Marezi Tradizione“, „Colosseum“, „Pagonis“, „Pizzeria Ciao“, „Bocelli Pizzeria“, „Restaurant&Pizzeria Savoca“, „Dottore per la pizza“, „Libero Pizza“, „Pizza Mozzarella“, „Quattro pizza“, “ Padrino’s pizza“, „Nolita pizza bar“, …
„Restaurant&Pizzeria Savoca“ je jedini restoran u Novom Sadu, a i šire, koji nosi sertifikat italijanskog gostoprimstva „Marchio Ospitalità Italiana“ koji je dodelio italijanski Nacionalni institut za turizam.
Ne treba zaboraviti ni piceriju „Caribic Pizza“ koja je većini Novosađana sinonim za picu, a čije postojanje u Novom Sadu broji preko 20 godina. Ova picerija u svom meniju nudi neke od tradicionalnih italijanskih pica poput pice „Venezia“.
Paste su jela koja se u Srbiji često pripremaju. Da li su u pitanju amatrikana, karbonara, bolonjeze, sasvim je svejedno, bitan je šmek, ali i intezivan miris ovog italijanskog jela koji se pamti…
Ukusne italijanske paste možete jesti u italijanskim restoranima: „Sabbiadoro“, „Restaurant&Pizzeria Savoca“, „Ristorante&Pizzeria Angelo“, „Palazzo Bianco“, „Tratoria Vapene“, „Famoso plus“, „Famoso plus restoran pizzeria“, „Toscana – coffee&food bar“, „Lanterna“, „Piato“.
Ne propustite i italijanske slatke delicije, poput tiramisu kolača i tradicionalnog italijanskog slatkiša kanoli – koji ako niste probali, definitivno morate!
Italijanski restorani u Novom Sadu koji imaju fantastičnu slatku ponudu su: „Garden pizza&salad bar“, „Gondola“, „Lanterna“, „Ristorante&Pizzeria Angelo“, „Chocolato cafe“, „Piato“…
Naš savet je da obavezno uz ove slatke delicije naručite kafu fredo, kapućino, late ili espreso.
Naravno ukoliko želite pravi doživljaj, onda ipak umesto kafe naručite martini, jer ovom italijanskom piću ni Džejms Bond nije odoleo…
Italijanski đelato za Srbe je sladoled. Italijani razlikuju đelato spram sladoleda, pre svega po svojoj specifičnoj strukturi.
Jedinsven, kremast, ukus koji je puno bogatiji od klasičnog sladoleda, jedna je od omiljenih slatkih poslastica u svetu.
Ukoliko vam ne smeta hladnije jesenje vreme, italijanski đelato u Novom Sadu možete probati u sledećim poslastičarnicama: „Gelato“, „Chocolato cafe“, „Gelateria Buon Gelato“…
Autor: MB
Preuzmite android aplikaciju.