Francuzi su oduvek važili za naciju koja je znala da pogodi pravu meru kada je reč o hrani. Njihova jela karakterišu specifične kombinacije ukusa. Mali, ali slatki zalogaji, izuzetna estetika prilikom serviranja hrane, u tome su, mora im se priznati, oduvek bili bez premca.
U Novom Sadu francuska jela možete probati na nekoliko mesta. Pre toga valjalo bi znati kakva jela tražite i šta je ono što je svojstveno francuskoj kuhinji.
Francuska kuhinja
Francuska kuhinja postala je popularna širom sveta, posebno početkom 20. veka kada se duh aristokratske Evrope prenosio na svaki segment života.
Francuzi su poznati po čuvenim gastronomskim specijalitetima i posebno specifičnim jelima. Mnoga jela i kombinacije ukusa otkrivene su zahvaljujući francuskoj aristokratiji gde su aristokrate tražile razne gastronomske inovacije, koje bi govorile o neprikosnovenosti njihovog ukusa i stila.
Tako se, recimo, čuveni bešamel sos pripisuje Luju de Bešamelu, francuskom plemiću iz XVII veka koji je izumeo ovaj, sada već sastavni, sos mnogim jelima.
Pored bešamel sosa, tu su i mnogi drugi sosovi koje Francuzi koriste izdatno u svojoj ishrani, a duguju čast francuskoj aristokratiji poput sosa Soubis, sosa Morneja, Bearneza…
Posebnu zaslugu od soseva, danas će mnogi ljubitelji majoneza zahvaliti Francuzima. Ovaj popularni krem sos smatra se da je nastao 1782. godine prilikom jednog slavlja i tada dobio naziv Maionski, odnosno na francuskom „majonez“ (mayonnaise).
Francuzi su veoma popularni po svojim pekarskim proizvodima: francuski hleb premazan puterom – brioš, francuske lepinje, zatim čuveni francuski kroasani koji se grickaju uz jutarnju kafu, francuske krofne i razni drugi hrskavi proizvodi…
Takođe, nezaobilazno je pomenuti francuska predjela od kojih su najpoznatiji raznovrsni potaži (etimologija reči potaž vodi od francuske reči potasse). Neke od potaža smo i mi preuzeli kao redovne u svojoj kuhinji, a svakako da se Francuzi posebno diče izvornom recepturom na koju polažu pravo.
Bisque potaž je najpopularniji francuski potaž i priprema se sa plodovima mora.
Francuski deserti su jedni od najpoznatijih i najslađih u svetu. Sigrno ste čuli i jeli mnoge od njih. Kolač poznat pod nazivom Krem Brule, Čokoladni mus, zatim slatki, šareni keksi Makaroni, Krep – palačinke, Ekleri, Markiza torta, kolač Napoleon i mnogi drugi.
Sirevi i vina
Sirevi i vina su ono na šta prvo pomislimo kada pomislimo na Francusku gastronomsku ponudu.
Francuska je jedan od najvećih proizvođača vina u svetu, a neke od najpoznatijih sorti vina nose nazive prema francuskim oblastima iz kojih potiču, poput: Burgundije, Provanse, Šampanja, Alzasa, itd.
Sirevi su opet hrana koja ume da bude hrana Bogova, samo ako nabasate na prave. Kod Francuza toga itekako ima. Francuska proizvodnja sira poznata je po širokom izboru koji se broji od čak nekoliko stotina različitih vrsta, od tvrdih do mekih, svežih i topljenih, presovanog i kuvanog sira, plavog, ovčijeg, mekog sira, itd…
Estetika Francuza
Francuzi se posebno ističu na način kako prezentuju svoju hranu.
Opšte je poznata stvar da estetika Francuza okupira celokupan njihov život, od stila i oblačenja, enterijera i eksterijera, pa sve do hrane.
Francuzi su neprikosnoveni u sreviranju hrane, gde čak i običan francuski sendvič deluje kao viša klasa u odnosu na sendviče iz drugih zemalja. Vremenom upravo zbog razvijene estetike u serviranju hrane, francuska hrana je dobila epitet „visoke kuhinje“, koja se ističe pre svega u preciznoj servi, koju čine male količine hrane i nesvakidašnja dekoracija.
Novosadska gastronomska ponuda francuske kuhinje
U Novom Sadu postoji nekoliko restorana koji nose francuske nazive, ali im je gastronomska ponuda orjenitsana i na druge kuhinje.
- Prvi od njih je restoran „La petite cuisine/Micina kuhinjica“, koji se nekada zvao „La petite cuisine“, a sada nosi naziv Micina kuhinjica i služi francusku klopu. Međutim bez obzira kako se restoran zove, ako potražite franuske restorane na internetu, ovaj će vam se definitivno ponuditi. Restoran se oduvek nalazi na istoj adresi – Branimira Ćosića 15. Poznat je po tome što nudi i posni, i veganski meni, pored mesnog. Restoran služi razne vrste francuskih potaža: purpurni potaž od crvenog kupusa, potaž od tikvica, zatim potaže od karfiola i badema, celera i limuna, potaž od šargarepe i crvenog sočiva, itd. Ovde takođe možete probati neke neobične specijalitete poput pilećeg belog mesa u sosu sa plavim sirom, orasima i svežom ribizlom, kao i kremastu palentu kuvanu u biljnom mleku sa bukovačom.
- Drugi restoran koji u svom meniju služi dosta francuskih specijaliteta jeste „Kalem by Zak“ koji se nalazi u sklopu Pupinovog hotela u centru grada. U ovom zanimljivom meniju pronaći ćete odlična predjela koja nalikuju na francuska, poput musa od plavog sira, musa od burate, musa od dimljenog lososa, ali i jela poput pohovanog sira “Camembert” sa džemom od brusnice.
- Francuski restoran koji pravi popularne francuske palačinke postoji i u Novom Sadu pod nazivom „Crèpes ProKuvaj“, a nalazi se na poslednjem spratu tržnog centra „Promenada“. Savršen ukus krepes palačinke krije se u njenoj laganoj teksturi, fantastičnom kremu i dobro smiksanim sastojcima. Postoje različite varijante krepes palačinki – od slanih do slatkih. Popularne slane palačinke su Napoleon, A. Burain, Provansa, Versaj, Bonžur palačinka. Slatke palačinke predstavljaju pravi raj za sladokusce i tu možete poručiti omiljenu palačinku Makarenu sa nugatom, plazmom i malinom, zatim Prokuvaj palačinku, Mon šeri, Ja dore palačinku, Deža vu, itd.
Za kraljicu palačinki se uzima Prokuvaj specijal palačinka punjena „krepes nutelom“, malinom i sladoledom od vanile, a dopunjena mafinom od čokolade.
View this post on Instagram
U „Crèpes ProKuvaj“ naći ćete i njihove savršene kremiće različitih ukusa koji doprinose savršenom ukusu francuskih palačinki.
View this post on Instagram
Pored palačinki tu su i razne testenine, „Mac&Cheese“, kao i pravi francuski tost i jedni od najtraženijih sendviča u gradu, sendviči monsier i madam.
View this post on Instagram
- Treći restoran koji nudi francuska jela na svom meniju je nešto sasvim drugačije od onog što ste navikli. Upravo nam se čini da ovo najviše liči na visoku francusku kuhinju jer postiže dožiljaj i ukusa, i izgleda. Naime, Jasmina Vukašinović poznata pod nazivom „JASMIN A MASLINA„ pokrenula je luksuzan koncept služenja hrane. Njena zamisao luksuznog mesta i elegatno servirane hrane itekako podseća na ono što rade Francuzi. Večera se poslužuje u salonskom stanu, a ne restoranu. Hrana se servira vrlo precizno i izgleda estetski savršeno. Na večeru ne možete tek tako ući, potrebna vam je unapred rezervacija, ali zato jednom kada uđete možete se samo prepustiti uživanju.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
- Ukoliko ste ipak u potrazi za dobrim francuskim sirom, nekada ste to mogli pronaći u radnji „Francske tajne“ u Novom Sadu. Međutim ovaj kultni brend francuskih sireva više nije dostupan gradu, nego samo u srpskoj prestonici – Beogradu. Ne očajavajte, postoje još neka mesta na kojima možete pronaći francuske sireve, jedno od njih je lokal „Sir&Fino“ na adresi Fruškogorska 29. Oni u ponudi, pored italijanskih, hercegovačkih, sjeničkih, homoljskih, svrljiških, imaju i francuske sireve. Tako ovde možete pazariti plavi sir iz Auvernja, Konte, Bri sir, Morbije, Raklet, Dorblu.
- Što se tiče slatke ponude, poslastičarnica „Slatki dan“ je specijalizovana poslastičarnica čiji su svi delikatesi rađeni po francuskoj recepturi. Carstvo snova za ljubitelje slatkiša nalazi se na adresi Balzakova 29. Svi slatkiši su dobro poznati francuski slatkiši, od keksa makarona do najfinijih kolača.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Preuzmite android aplikaciju.