Početna > Život i stil
Život i stil

Četiri razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo čeri paradajz

Pored prijatnog ukusa i raznih mogućnosti upotrebe u domaćinstvu, ovaj paradajz predstavlja pravo bogatstvo hranljivih sastojaka.
Foto: Pixabay/KlausHausmann

Paradajz je prava letnja namirnica i puni tanjire sve do oktobra. Naravno, može da se konzumira tokom cele godine, ali ipak najviše prija u letnjim mesecima.

Paradajz je vrlo jednostavno uvrstiti u svaki jelovnik. Možete ga dodati sendvičima, jesti kao salatu, pripremiti od njega čorbu i razne sosove.

Mnogima je omiljena vrsta paradajza ona manja i simpatičnija – čeri paradajz. Ako još niste, vreme je da počnete i njega da jedete, a za to postoje četiri odlična razloga, koje donosimo u nastavku.

 Popravićete izgled kože

Čeri paradajz sadrži puno vitamina C. U samo jednoj šoljici čeri paradajza nalazi se čak 19 miligrama ovog važnog vitamina. Poznato je da vitamin C popravlja zdravlje kože, ali štiti i od oštećenja uzrokovanih UV zracima.

Regulisaćete krvni pritisak

Osim vitaminom C, čeri paradajz obiluje i kalijumom. U jednoj šoljici čeri paradajza pronaći ćete više od 350 miligrama kalijuma, gotovo jednako koliko u banani srednje veličine.

Iako kalijum ima brojne prednosti za zdravlje, najpoznatija je ta da može da pomogne u snižavanju i regulisanju krvnog pritiska.

Smanjićete rizik od moždanog udara

Ova biljka sadrži likopen, a njegove dobrobiti su ogromne. Neka istraživanja povezala su likopen sa smanjenjem rizika za nastanak raka prostate, a u novije vreme primećuje se da je povezan i sa smanjenjem rizika od moždanog udara kod muškaraca.

Vaše kosti bi mogle biti zdravije

Ali dobrobiti likopena ne završavaju se samo na smanjenju rizika od raka prostate i moždanog udara – ovom čudotvornom nutrijentu se pripisuje i bolje zdravlje kostiju i smanjeni rizik od razvoja osteoporoze.

Dakle, čeri paradajz mogao bi dugoročno da poboljša vaše zdravlje.

Recept dana: Sušeni paradajz

Preuzmite android aplikaciju.