Почетна > Бизнис
Бизнис

Четири одсто удела Сауди Арамко пребачено у Јавни ивестициони фонд Саудијске Арабије

Престолонаследник Саудијске Арабије и де факто владар те земље Мохамед бин Салман најавио је данас пренос од 4 одсто удела у нафтном гиганту Сауди Арамко на подружницу државног фонда, на тај начин додатно увећавајући средства земље, у време док она покушава да прошири своју економију мимо нафте.
Фото: Танјуг/AP/Eric Gay

То значи да 4 одсто удела у Сауди Арамко иде државном Јавном инвестиционом фонду (ПИФ), преноси АП.

“Пренос средстава ће такође учврстити снажну финансијску позицију и кредитни рејтинг ПИФ-а“, наводи се у саопштењу о договору.

Из Сауди Арамцо, формално познатог као Нафтна компанија Саудијске Арабије, саопштено је да саудијска влада остаје највећи акционар нафтне компаније, са више од 90 одсто њених акција.

У фебруару 2022. још четири одсто Арамка је пребачено на ПИФ.

Арамко има тржишну вредност од 1,94 трилиона долара, што га чини трећом највреднијом фирмом на свету, иза Епла и Мајкрософта, а у теорији, пренетих 4 одсто чини вредним око 77,6 милијарди долара.

Арамко је прошле године пријавио профит од 161 милијарду долара, до чега је дошло због раста цена енергената након што је Русија започела рат против Украјине у фебруару 2022. године, са санкцијама које су ограничиле продају московске нафте и природног гаса на западним тржиштима.

Референтном нафтом Брент сада се тргује изнад 86 долара по барелу, што додатно подстиче забринутост око глобалне инфлације.

НБС: Инвеститори објаснили зашто Србију виде као добру инвестициону дестинацију

 

Преузмите андроид апликацију.