Почетна > Путовања
Путовања

Четири бисера централне Европе

Централна Европе, бајковито срце старог континента, обилује интересантним градовима са богатом историјом, врхунском архитектуром али и приступачним ценама и добрим проводом. Било да се запутите на викенд путовање у боемски Праг, уредни Беч или очаравајућу Будимпешту, гаранције за неке незаборавне будуће успомене су ту. Као бонус, ту је и Братислава, симпатична комшиница Беча, која заслужује минимум један дан у животу било ког туристе.
Фото: Unsplash/Michael Schaffler
Праг
Фото: Unsplash/Azamat Esmurziyev

Престоница Чешке важи за један од најлепших градова у Европи, те није чудо што годишње око осам милиона туриста хрли у походе Карловог моста и прашког астономског сата Орлој.

Истини за вољу, огроман број (често од пива пијаних) туриста може покварити доживљај иначе велелепног града, те га је боље избегавати у високој сезони.

Најбоље прођу ранораниоци, јер је на легендарном каменом мосту из 14. века најмирније око 6 ујутру – када се журке већ заврше, а нови дан још увек не почне.

Остале градске чари укључују дворац на врху брда и лењу реку Влтаву која је инспирисала Бедриха Сметану да искомпонује једно од најлепших дела класичне музике 19. века.

За потпуни доживљај старог Прага треба посетити четврт Мала Страна, основану 1257. године али и данас очувану. Уске поплочане улице, старомодни кафеи и скривена дворишта идеални су лавиринт за урбане авантуристе који воле да шетају без циља, а пре или касније свака шетња се заврши уз криглу славног чешког пива.

Беч
Фото: Unsplash/SAndro Gonzalez

Војвођанске баке знале су да кажу да је “Све у реду као у Бечу” – и са разлогом. Беч се већ годинама у разним истраживањима појављује као “најбољи град за живот” и оно што аустријску престоницу издваја од многих других градова је да није све подредила туризму већ итекако мисли на своје локалце.

Беч су империјалне барокне палате као што је Шенбрун са својим парком, отмени тргови на сваком кораку, музеји испуњени ремек делима као што су Диреров “Зец” или Климтов “Пољубац”.

Фото: Unsplash/Tim photoguy

Беч су валцер и шампањац у поноћ првог јануара, префињене Моцарт кугле, беспрекорне бициклистичке стазе и штрудла са јабуком таква да се увек тражи парче више. Прича о граду није потпуна ако се не помене класична музика.

Овде су између осталих стварале легенде као што су Моцарт, Хајдн, Бетовен, Шуберт, Штраус и Брамс, а данас је град дом славног бечког Филхармонијског оркестра и Хора бечких дечака.

Братислава
Фото: Pexels/Anna Holonda

На само педесетак километара од далеко познатијег Беча, налази се престоница Словачке, Братислава, интересантни градић који не треба занемарити на рути кроз централну Европу.

Подсетници на славну историју су њен стари град са елементима готике, барокне палате и дворац за крунисање који је преуређен у ренесансном стилу.

Далека прошлост зачињена је комунистичким здањима, али и новим модерним мостом преко Дунава. Пиво је и овде на гласу, а самим тим и је и ноћни живот динамичан.

Међутим, Братислава нуди добре опције и ако сте више наклоњени природи него партијању јер се град налази тик уз Мале Карпате, са пејзажима као са разгледнице.

Будимпешта
Фото: Unsplash/Bence Bella Schottner

За престоницу Мађарске, Будимпешту, може се рећи да “живи” у сенци Беча, међутим, без доброг разлога. Град комбинује вибрантну Пешту и аристократски Будим, модерно и традиционално, а све то у својој јединственој географији на ободу Паноније и уз обале Дунава.

Осим надалеко познатих Цитаделе, Парламента, Сигет острва ии Трга Хероја, у Будимпешти итекако вреди залутати изван “прописане” туристичке руте у потрази за мање познатим драгуљима града као што су шарене локалне пијаце, атмосферични кафићи и паркови.

Једно од ових скривених места је и бајковито гробље Керепеши, тихо и начичкано занимљивим статуама. За потпуни ужитак, ту су и термалне бање: Гелерт, Сечењи, Рудаш и друге.

Аутор текста: Н.К.

Idealne destinacije za ranu jesen

Преузмите андроид апликацију.