Почетна > Бизнис
Бизнис

Цене станова у Црној Гори за две године скочиле за више од 40 одсто

Упркос неповољним кредитним условима и расту животних трошкова, цене станова у Подгорици настављају да расту, а бум који је отпочео у другој половини прошле године, наставља узлазном путањом и у овој години, достижући рекордне вредности у трећем кварталу ове године, каже Дарко Ђикановић, аналитичар тржишта некретнина компаније Адриатик Апрејзал.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Ђикановић каже да је тренутна просечна цена једнособног стана у Подгорици 1.720 евра по метру квадратном, док је, поређења ради, у истом периоду прошле године просек износио 1.360 евра, а 2021. године – 1.200 евра. Ово представља раст од преко 40 одсто у периоду од свега две године.

„Висока тражња и висока инфлација у комбинацији са приливом страног капитала су допринели овако енормном скоку цена станова. Наравно, цене варирају понајвише у зависности од локације, величине стана и квалитета градње. Тако, на пример, на подручју Сити кварта и околине просечна цена једнособних станова износи 2.150 евра по метру квадратном, док је у центру потребно издвојити 1.950 евра, а у делу Преко Мораче – 1.900 евра.

У региону Тушког пута просек износи 1.800 еура, док је на Старом аеродрому 1.600 евра, а Забјелу 1.550 евра”, навео је Ђикановић у изјави за подгоричку Побједу.

Оно што је приметно, како наглашава, је да је у последњих годину дана понуда расла чему сведочи раст стамбене градње након дужег периода неактивности изазване пандемијом.

„Ови трендови у грађевинском сектору ће свакако утицати на смањење јаза између понуде и тражње, а због високе активности на тржишту и значајног прилива страних инвестиција у некретнине остаје неизвесно да ли ће се цене стабилизовати у скорије време”, казао је Ђикановић, преноси Танјуг.

Према његовим речима, праћење тржишних трендова у Црној Гори је отежано с обзиром на то да не постоје регистри цена непокретности и званични извештаји о стању на тржишту као што је то случај у земљама региона у којима су јавно доступне информације о броју купопродаја, закљученим ценама и укупној вредности тржишта.

Smanjenje marži trgovaca – realnost ili pusta želja?

Преузмите андроид апликацију.