Почетна > Бизнис
Бизнис

Смањење маржи трговаца – реалност или пуста жеља?

До краја ове недеље требало би да буде познат исход преговора Владе Србије са трговцима и произвођачима о смањењу цена и то не само основних животних намирница.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Према незваничним информацијама влада је већ раније започела преговоре са трговинским ланцима и произвођачима да се одрекну дела марже за артикле који се чешће купују.

Трговци и произвођачи које смо јуче контактирали нису желели да коментаришу ове најаве, а нису желели ни да потврде да су учествовали у преговорима.

Јасно је да је све поскупело и то потрошачи примећују свакодневно, али питање високих маржи недавно је јавно поставила гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Она је упозорила да су трговачке марже у Србији у последње четири године повећане за више од 36 одсто, што је такође утицало на инфлацију.

Иначе, прецизирала је да су марже повећане код свих пет продајних ланаца у нашој земљи.

Трговци су одмах узвратили да је раст маржи нижи од раста трошкова пословања, те да су њихове профитне стопе ниске.

Групација трговаца прехрамбеним производима на велико и мало је објаснила да је просечна стопа нето добити сектора малопродаје у Србији од око 2,8 одсто, значајно нижа у односу на остале учеснике у ланцу снабдевања до малопродаје.

Kukuruz i soja u Sremu u dobrom stanju, suncokret ispod proseka

Преузмите андроид апликацију.