Почетна > Бизнис
Бизнис

Кукуруз и соја у Срему у добром стању, сунцокрет испод просека

У атару Чалме одржан је јесењи Дан поља у организацији сремскомитровачке Пољопривредне стручне службе (ПШ), а посетиоци су имали прилику да виде огледе и стање рода кукуруза, соје и сунцокрета и да упореде са својим усевима.
Фото: Unsplash/waldemarbrandt67w

„Дан поља организујемо са циљем да прикажемо како смо радили, које смо агротехничке мере применили, шта смо посејали и на који начин смо то третирали.

Ово су огледна поља Пољопривредне стручне службе, а наши сарадници су ту да пруже помоћ и корисне савете пољопривредницима који су посетили Дан поља”, изјавио је директор ПШ из Сремске Митровице Стеван Савчић.

Временске прилике ове пољопривредне сезоне нису ишле на руку ратарима, па су проблеми приметни на готово свим културама, што се одразило и на приносе, навео је.

„Ова година није повољна за ратарску производњу. Било је невремена, дошло је до великих штета на парцелама под усевима, а највише на сунцокрету.

Имали смо пролеће током којег је било више падавина, него што је то потребно биљкама, па се јавио проблем са заштитом пшенице и то се видело по приносу.

У току јула и августа, када је било потребе за већом количином падавина за кукуруз, није их било довољно.

Произвођачи сунцокрета ове године неће тако добро проћи. Приноси су лошији у односу на просек. Кукуруз је прошао боље, негде јесте полегао, али у појединим деловима Срема ће принос бити изнад очекиваног.

Соја ће, према првим проценама, бити добра, чак и боља у односу на прошле две године”, рекао је доктор биотехничких наука Владимир Марић.

Данашњем скупу су присуствовали и представници семенских и осигуравајућих кућа, али и пољопривредници који су остварили значајна средства и помоћ путем ИПАРД програма, преноси Танјуг.

Pametne tehnologije transformišu rudnike u Kini

Преузмите андроид апликацију.